Mor uden hjælp

I over en måned har Charlotte Geil ligget i sengen pga. en uhelbredelig sygdom. Kommunen har endnu ikke taget stilling til, om hun kan få hjælp til at komme op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De sidste fem uger har Charlotte Geil tilbragt i sin seng foran fjernsynet. Hun har de sidste år lidt af progressiv schlerose, men siden jul er det gået rigtig stærkt.

- Jeg føler mig som en kødklump, der ligger i en seng. Jeg føler ikke, at jeg har noget liv længere, siger hun.

Sygdommen gør, at hun skal have hjælp til stort set alt. Men for hende er det ikke det værste. For Charlotte Geil er alenemor til to hjemmeboende børn, Malthe på 8 og Emma på 13, og forholdet til dem lider under sygdommen.

- At jeg kan tage ud og shoppe med min mor, bare lave mad sammen med hende og ja, lave alle mulige tøseting sammen med hende, som jeg gjorde da jeg var mindre. Det kan vi ikke rigtig mere, siger datteren.

Derfor har den 43-årige tidligere fabrikschef for snart en måned siden søgt om at få en såkaldt BPA – det vi andre kalder for en handikaphjælper.

- Det vil jo betyde, at jeg kan komme med. Være en del af mine børns liv igen. Jeg kan komme med ud i køkkenet, når der skal laves mad. Jeg kan komme ud og få frisk luft. Jeg kan komme ud og shoppe med min teenagedatter, ikk, siger Charlotte Geil.

Ansøgningen har altså nu taget næsten en måned at behandle, og der er ikke udsigt til en afklaring foreløbig. I et brev fra kommunen skriver de, at når alle informationer er indsamlet, kan hun forvente yderligere to måneders ventetid. Samtidig skriver de, at de ikke vil finde en midlertidig løsning - udover den hjemmehjælp hun får i dag. Den består hovedsageligt af bleskift og anden personlig hygiejne. Og altså ingen mulighed for at komme ud.

Ifølge Dansk Handikap Forbund er Charlottes sag den seneste i en lang række, hvor kommunerne sylter sagsbehandlingen, og de giver ikke meget for Kalundborg Kommunes sagsbehandlingstid.

- Man kan sagtens, hvis man vil i kommunerne lave en konkret og individuel vurdering og lave den hurtigt, hvor der er behov for det. Selvfølgelig skal der indhentes oplysninger, selvfølgelig er der en sagsbehandling, der skal følges, men man kan sagtens lave den hurtigere. Det kan altså godt lade sig gøre, siger næstformanden i foreningens afdeling i Region Sjælland, Tonny Ploug.

Og i Kalundborg Kommune giver socialudvalgsformand, Anne E. Jensen (V) dem ret i, at sagen ikke er optimal.

- Jeg synes også, det er en trist sag. Og derfor vil jeg tage sagen op og bede om at få den fremmet. Vi har kommunalbestyrelsesmøde den 9. april, og der vil jeg bede om en orientering om den her sag, siger hun.

Anne E. Jensen lover, at der snart vil ske noget i sagen.

- Jeg vil prøve at få fat på folk fra administrationen her i weekenden og så bede om, at det her det handles der hurtigt på, fordi det er klart, at det ikke er en rar ting, at hun er så syg og ikke kan være noget for sine børn.

Hjemme i sygesengen håber Charlotte Geil bare på, at kommunen vil hjælpe hende, så hun kan få lidt kvalitetstid sammen med ungerne – inden det er for sent. Men indtil videre, kan hun ikke gøre andet end at vente.

- Det er frustrerende. At man ved, at der var egentlig hjælp at få. Så man ku have et liv. Ikke det liv man har drømt om, men et godt og rimeligt liv altså.

Charlotte Geils 13-årige datter, Emma, har lavet en facebookside for at gøre opmærksom på sin mors sag. Du kan komme ind på siden via dette link.

Nedenfor kan du se indslaget om Charlotte Geil, som vi viser i aftenens 19.30-udsendelse.


Nyhedsoverblik