En ny uddannelse er på vej til Kalundborg. Det er en produktøruddannelse, som ellers kun har været udbudt i Jylland.
Det er FGU og erhvervsskolen i Nordvestsjælland, der har samarbejdet om at få uddannelsen til landsdelen.
Den skal både hjælpe de unge, der ikke kan eller vil tage en længere uddannelse, og virksomhederne i området, der råber på arbejdskraft.
Selvom produktøruddannelsen først starter til sommer, har Mikkel Teit Andersen allerede tyvstartet. Som den eneste elev afprøver han nemlig lige nu elementer af uddannelsen.
- Jeg synes, det er meget rart at arbejde med maskiner og svejse. Det er bare lækkert, siger han.
En fordel, at uddannelsen er kort
En produktør arbejder med produktion og fremstilling i industrien. På uddannelsen lærer man blandt andet at betjene maskiner.
Uddannelsen er en kort erhvervsuddannelse, der blot tager halvandet år. Den er primært baseret på praksislæring i værksteder samt et år som lærling.
Det er en opbygning, som Mikkel Teit Andersen er godt tilfreds med.
- Jeg synes, det er fantastisk, at den ikke er så lang. At det er virksomheden i sidste ende, der skal færdiggøre min uddannelse. Jeg får en hel masse grundviden på meget kort tid, og det er ikke lige så stressende som en fuld uddannelse på fire eller otte år, siger han.
Uddannelsen er et samarbejde mellem FGU og Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.
Den skal ligge hos FGU i Svebølle, da deres elever er en del af målgruppen, fortæller Jørgen Ravnsbæk, der er direktør for FGU Vestsjælland.
- Det er en kort erhvervsuddannelse. Det vil sige, de kan overskue den, i stedet for at det er et tre og et halvt årigt forløb, siger han og uddyber:
- Det er trygt og godt for dem, at det er på FGU, hvor de går. Vi ved, at der, hvor de unge mennesker falder fra, er i overgangene mellem uddannelser. På den her måde, med den målgruppe, der er på FGU, er det ekstra vigtigt, vi holder hånden under dem så længe som muligt.
Møder behov i industrien
Udover at hjælpe flere gennem uddannelsessystemet, betyder uddannelsens korte længde, at flere kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Og det kan være en fordel for industrien, hvor flere mangler arbejdskraft.
- Det her er et udtryk for, at vi kommer erhvervslivets behov i møde. Vi kigger ned i, hvad findes der af uddannelser? Kan vi udbyde dem i vores område? Og ja, det kunne vi faktisk godt, siger Jørgen Ravnsbæk.
En undersøgelse fra december lavet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at det i Region Sjælland ikke lykkedes at rekruttere til industrien i 41 procent af tilfældene. Samtidig viser et bilag, at det er særlig svært at rekruttere maskinførere.
Hos industrivirksomheden NOV i Kalundborg har de ikke haft de største rekrutteringsproblemer, men de genkender billedet og hilser uddannelsen velkommen.
- Indimellem har vi ledige stillinger, og der er meget gang i Kalundborg-området, og derfor er det et udmærket tiltag både for os i forhold til at få nogle flere hænder og for de unge mennesker, så de finder deres rette hylde, siger Ejner Brühl Andersen, der er HR Business Partner i NOV.
Virksomheden er allerede ved at blive godkendt til at kunne tage produktør-lærlinge, og ifølge Ejner Brühl Andersen er virksomheden bestemt egnet til at være læreplads i forbindelse med uddannelsen.
- Vi har et ret godt kompetencesystem, vil jeg selv sige, hvor man oplæres og træner til nogle givne processer, og der vil der helt klart være plads til produktører, siger han.
Tidsfristen for at søge om at komme ind på uddannelsen er den 13. marts, og der bliver i første omgang optaget omkring 10 elever.