¨

Mathias drømte om at leve af at cykle - men ramte en stigning uden for kategori

01:35

Hør Mathias Christiansen fortælle om, hvad der skete, da han en dag vågnede og var lam. Video: Privatfoto og Jesper Hald - TV ØST

Mathias Christiansen fra Gørlev var et af landets mest lovende cykeltalenter, da han blev lam fra brystet og ned. Men han kæmpede sig ovenpå igen.

Den 27. juni 2015 har brændt sig fast i Mathias Christiansens hukommelse, for den dag ændrede hans liv sig. Markant.

På det tidspunkt brugte han stort set al sin tid på at cykle. Han trænede i gennemsnit tre en halv time om dagen og var et af Danmarks mest lovende cykeltalenter. Han kørte Europa tyndt på et af verdens bedste juniorhold.

- Jeg håbede, at jeg kunne komme til at leve af det. Det var det, jeg gik efter 100 procent, og det betød rigtig meget for mig, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

Mathias Christiansen kørte på juniorhold i Roskilde - et af de bedste juniorhold i verden på det tidspunkt. Foto: Privatfoto

Men sådan gik det ikke.

- Den 27. juni 2015 vågnede jeg om morgenen og kunne ikke komme ud af sengen, fortæller han.

Jeg havde en knude i ryggen, der var sprunget og havde ødelagt alle mine nerver

Mathias Christiansen, direktør, Strada Auto, Gørlev

Alle nerver var ødelagt

I løbet af det seneste halvandet år havde den unge cykelrytter oplevet at få sovende fornemmelser i sine ben.

- Jeg tror bedst, det kan beskrives, som om du har en flyverdragt på. Du rører ovenpå flyverdragten, og du kan godt mærke noget indeni, men udenpå er det føleforstyrret, siger Mathias Christiansen.

Han søgte læge flere gange, men det var først den morgen, hvor han vågnede med store lammelser, at lægerne undersøgte ham nærmere.

- Lægen kom ind og sagde, at han havde fundet ud af, hvad jeg fejlede. Jeg havde en knude i ryggen, der var sprunget og havde ødelagt alle mine nerver, siger Mathias Christiansen.

Den dengang 18-årige unge mand måtte igennem en omfattende operation, men da han vågnede, var han lam fra brystet og ned. Og på trods af et langt genoptræningsforløb er det stadig sådan i dag.

- Jeg gav den alt, hvad jeg kunne trække på det genoptræningscenter, og jeg var sikker på, at jeg nok skulle lære at gå igen. Men på et tidspunkt gik det op for mig, at det her genoptræningscenter handlede om at lære at leve i en kørestol, siger han.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Privatfoto

Efter operationen gik Mathias Christiansen i gang med genoptræningen. Han troede, han kunne lære at gå igen. Foto: Privatfoto

Havde en plan B

Men Mathias Christiansen er ikke sådan en, der bare giver op. Og selvom han skulle vænne sig til livet i kørestolen, har han altid haft en plan B.

Det er surrealistisk at slå porten op herind og se, at der står en masse biler og hele det her foretagende er mit eget

Mathias Christiansen, direktør, Strada Auto, Gørlev

- Jeg vidste allerede, dengang jeg cyklede, at hvis karrieren ikke gik som planlagt, så skulle jeg sælge biler.

Og det har han nu ført ud i livet og er blevet direktør i sit eget bilsælgerfirma – blot 22 år gammel.

- Det er surrealistisk at slå porten op og se, at der står en masse biler og hele det her foretagende er mit eget, siger den unge direktør.

Artiklen fortsætter under billederne.

  Foto: Jesper Hald - TV ØST

Nok var det Mathias Christiansens plan B - men nu er den realiseret. Foto: Jesper Hald - TV ØST

Fortid har lært ham at kæmpe

Måske er det netop de kampe, han kæmpet, der gør, at han bliver ved med at jagte sine drømme.

- Jeg tror, at jeg kan bruge dét, at jeg kender til at have noget i mit liv, der kræver rigtig meget tid. Derfor overraskede det mig heller ikke, at jeg nogle gange har siddet og brugt (sin tid på at arbejde, red.), fra jeg stod op, til jeg gik i seng. Tidlig morgen til sen nat.

Firmaets navn – Strada Auto - bærer da også præg af hans gamle liv på landevejene.

- Navnet kommer fra min cykeltid, hvor jeg var på træningslejr i Norditalien. Her så jeg en forretning, der hed noget lignende. Og så kom inspirationen derfra. Jeg brugte rigtig lang tid i Italien som cykelrytter, så der har jeg taget lidt inspiration fra.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App