Borgmester jubler: Mærsk i Kalundborg vil få betydning for hele Sjælland

Nyheden om at Mærsk indtager Kalundborgs Ny Vesthavn får borgmester Martin Damm (V) til at se nye, lokale erhvervs- og vækstmuligheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kalundborg Havn har skrevet kontrakt med A.P. Møller - Mærsk, der flytter alle deres containerskibe og hele deres terminal fra København til Kalundborgs Ny Vesthavn. Borgmester Martin Damm (V) er begejstret over nyheden:

- Det er jeg dybt taknemmelig og glad for. Vi har bygget Ny Vesthavn for at gøre Kalundborg til et knudepunkt for containertrafikken på Sjælland. Det at Mærsk kommer til at have containere i Kalundborg, det er bare rigtigt stærkt, siger han til TV2 ØST.

quote At investere i Ny Vesthavn, det var i sin tid rigtigt set, og nu bærer det så frugt

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

Selvom der efter Ny Vesthavns åbning har været problemer med konstruktionen, så vurderer borgmesteren, at det var rigtigt set, at Kalundborg satsede på at bygge havnen. Ifølge ham havde ingen på dét tidspunkt regnet med, at selveste Mærsk ville indtage Kalundborg:

- Vi havde aldrig tænkt i firmanavne, men ideen med havnen var, at Kalundborg ligger det rigtige sted. Om det lykkedes forretningsmæssigt, det kunne vi ikke vide. Men at investere i Ny Vesthavn, det var i sin tid rigtigt set, og nu bærer det så frugt, siger borgmesteren.

Et lokalt knudepunkt

Datterselskabet APM Terminals, der kommer til at stå for håndteringen af containerne på havnen, regner i første omgang med 8 nye arbejdspladser. Borgmesteren er dog sikker på, at dét tal i realiteten er meget større:

- Det påvirker de arbejdspladser der er, på containerterminalen. Men den helt store effekt, den kommer i den erhvervsudvikling, som følger med terminalen. Så vil der komme nye lager- og logistikvirksomheder, siger han til TV2 ØST.

Læs også
Mærsk flytter til Kalundborg - gigantisk eksporteventyr begynder
Læs også
Mærsk flytter til Kalundborg - gigantisk eksporteventyr begynder

Fra den 1. marts vil der ugentligt ankomme to skibe med tusindevis af containere i størrelser på op til tyve fod. Ifølge direktør ved APM Terminals, Dennis Olesen, er Kalundborg en direkte handelsvej ud i verden, og dét tror borgmesteren kan trække flere nye virksomheder til kommunen.

- Den helt store effekt kommer på alle de store internationale virksomheder, vi har liggende i Kalundborg. De får nu container-betjening direkte ud på hele Mærsk-nettet, og det giver dem en kæmpe konkurrencefordel. Det styrker os og hele Region Sjælland, at vi bliver dét trafikknudepunkt.

Ukompliceret verdenshandel

A.P. Møller - Mærsk har indgået en aftale med Novo Nordisk i Kalundborg, der producerer insulin. Planen er, at enorme mængder insulin skal eksporteres fra Ny Vesthavn til resten af verden:

- Halvdelen af hele verdens insulin kommer fra Kalundborg, så det er ganske praktisk, at Mærsk har lavet en aftale med Novo Nordisk, siger borgmester Martin Damm (V).

quote Halvdelen af hele verdens insulin kommer fra Kalundborg, så det er ganske praktisk, at Mærsk har lavet en aftale med Novo Nordisk

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

Han er overbevist om, at de logistiske forhold i Kalundborg gør det lettere for erhvervslivet at importere og eksportere, når man sammenligner med de forhold, der er i København:

- Vi har en havn, der ikke gør det mere kompliceret, end det er. Jeg tror, den er nemmere tilgængelig i forhold til København. Så slipper lastbilerne i forhold til restriktioner i hovedstaden, siger borgmesteren til TV2 ØST.