LokalBrugs udvider takket være stærkt fællesskab i Snertinge

Flere lokalsamfund står sammen om fælles projekter, der skal styrke byens sammenhold og fremtoning, lyder det fra ekspert i landdistriktsudvikling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

LokalBrugsen i Snertinge er i fuld gang med at udvide butikkens størrelse til det dobbelte. Butikken har det seneste år nemlig haft stor succes.

- Det har simpelthen været en oplevelse uden lige, siger formanden i Snertinge Brugsforening, Jan Østergaard.

Men for at forstå, hvor stort det er for butikken at kunne udvide i disse dage, går vi lidt tilbage i historien.

LokalBrugsen var lukningstruet

I februar 2015 var LokalBrugseni Snertinge lukningstruet, fordi den kørte med underskud. COOP, der ejede butikken, ville ikke lade den fortsætte uden overskud.

quote Det har simpelthen været en oplevelse uden lige

Jan Østergaard, formand i Snertinge Brugsforening

Det ville Jan Østergaard ikke acceptere, og derfor iværksatte han en redningsplan, der skulle sikre den lokale butik.

- Det er jo gået over al forventning, lyder det tilfreds fra formanden, der står i den fortsat åbne butik.

Og som han står der ved siden af krydderihylden i den nyopførte afdeling af butikken, funderer han over spørgsmålet:

Hvordan kunne det lade sig gøre at samle så mange penge og dermed redde LokalBrugsen?

- Det var jo netop den velvilje fra byens borgerne. At de ville have en brugs. Det var simpelthen det, der gjorde det, siger han stolt af sine medborgere.

Aktier og investorer gjorde udslaget

Via borgeraktier i butikken rejste Jan og foreningen over en kvart million kroner. Mere præcist 330.000 kroner så vidt Jan Østergaard husker. Den sum penge blev suppleret at to millionindskud fra Asnæs- og Eskebjerg Brugsforening.

Dermed kunne de lokale kræfter købe butikken og lade den fortsætte sin drift.

Og netop det stærke sammenhold Snertinge, der sikrede LokalBrugsens overlevelse, er en fremherskende tendens i hele landet, ifølge Mona Hvid.

- Før i tiden var man afhængige af hinanden i landdistrikterne. Men det stoppede med velfærdssamfundet, hvor man skulle have kvinderne ud på arbejdsmarkedet og mange opgaver blev overtaget af staten. Nu er vi et sted, hvor man er ved at vende tilbage - ikke til afhængighed, men gensidighed. Hvor man har brug for at være sammen med nogle om noget, der giver mening, siger Mone Hvid.

quote Man er ved at vende tilbage - ikke til afhængighed, men gensidighed. Hvor man har brug for at være sammen med nogle om noget, der giver mening

 Mona Hvid, ekspert i landdistriktsudvikling

Hun er inspirator for mikrovirksomheder og konsulent i landdistriktsudvikling, og hun oplever mange forskellige fællesprojekter tage form rundt om i landet. Lige fra forskønnelse af faldefærdige huse til, ja, opkøb af butikker.

Mere end bare en butik

Og tilbage i Snertinge står fællesprojektet, en moderne dagligvarebutik, næsten klar - til stor glæde for alle.

- Det er rigtig, rigtig dejligt nu. For det er den eneste indkøbsmulighed der er her, siger Kristina Mogensen fra Snertinge.

En anden kunde i butikken giver også en forståelse af, at det her handler om mere end mælk og æg, som Mona Hvid også fortæller.

- Der er rart, at den består. Det er her, man kommer ned for at få en smil af det søde personale og møde mennesker. Jeg arbejder på ungdomsklubben og ved, at mange unge også kommer herned for købe ting sammen. Det er mere end bare en butik, siger Christina Træholt.

Åbner den 18. december

Jan Østergaard glæder sig over opbakningen og at projektet er lykkedes. For han havde aldrig forestillet sig, at der skulle ske en renovering og udvidelse af deres lokale butik for fem millioner kroner, når den for bare to år siden var ved at lukke.

- Det har været et ønske gennem mange, mange år, at vi fik meget mere plads, og nu står vi her. Det er et eventyr. Det er det simpelthen, slutter han af.

Den nye og forberede butik åbner i øvrigt den 18. december klokken 08.00.

 


Nyhedsoverblik