¨

Lokal opfindelse vinder sølv ved verdens største biavlermesse

00:35

En far og to sønner har opfundet en ny plasticramme, der gør biavlernes arbejde noget nemmere. Video: Peter Kryger - TV2 ØST

En far og to sønner har opfundet en ny plasticramme, der gør livet nemmere for biavlerne. Opfindelsen har nu vundet sølv til en konkurrence i Canada.

I morges dansk tid kulminerede fem års arbejde og knap to millioner kroner.

For der kunne brødrene Christian og Stefan Dalsgaard fra Kærby meddele til TV2 ØST, at de havde vundet sølv i en konkurrence på verdens største biavlermesse, ApiMonida, i Canada.

- Dalinno (biavlerfirmaet, red.) blev nummer to i konkurrencen, så nu kan vi sige, at alt det hårde arbejde har været det hele værd. Og vi kommet i mål, siger Stefan Dalsgaard.

Vi kan faktisk sige, at vi har verdens anden bedste ide, eller opfindelse er det jo, så det vi ret glade for

Christian Dalsgaard

- Ja, vi kan faktisk sige, at vi har verdens anden bedste idé, eller opfindelse er det jo, så det vi ret glade for, tilføjer Christian Dalsgaard.

Et problem blev til en god ide

Brødrene kan takke deres far, Ib Dalsgaard, for den gode idé, der gav dem sølvmedaljen i Canada. Han bøvlede nemlig med trætavlerne hvert forår ligesom alle andre biavlere.

Brødrene Christian Dalsgaard (tv.) og Stefan Dalsgaard har vundet sølv ved en stor international konkurrence i Canada for deres nye plasticramme. Foto: Privatfoto

Når Ib Dalsgaard skal tilpasse og smelte nyt voks fast i trærammerne, hvor bierne gemmer deres honning i bistadet, tager det et par minutter.

Det lyder måske ikke af meget, men da Ib Dalsgaard skal klargøre rammer til otte bistader, tager det ufattelig lang tid.

For en gennemsnitlig biavler med omkring ni stader skal mellem 400-500 rammer nemlig klargøres.

De skiftede træ ud med plastic i rammerne, så voksen kan skubbes ned gennem en slids. En proces som kun tager få sekunder. Og nu har ideen endelig båret frugt, og far og sønner kan nu prale med sølvmedaljen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App