¨

Lokal opfindelse kan revolutionere biavlerbrancen - er med i international konkurrence

02:20

Video: Peter Kryger - TV2 ØST

En far og to sønner har opfundet en ny plasticramme, der gør biavlernes arbejde noget nemmere. Nu er opfindelsen med i stor konkurrence i udlandet.

Fem år og knap to millioner kroner.

Så meget har en far og to sønner fra Kærby nær Kalundborg arbejdet på deres idé.

De har udviklet et alternativ til de gamle og besværlige trærammer. Et alternativ, der er lavet af plastic. Og måske står de foran et gennembrud, der kan revolutionere biavlerbranchen.

Så vi håber på, at de vil se vores ramme, og at de vil have den med hjem til deres land, så vi kan få spredt idéen ud i hele verden

Christian Dalsgaard, søn

Lige nu er deres opfindelse nemlig med til en konkurrence på verdens største biavlermesse, ApiMonida, i Canada. Derfor er sønnerne Christian og Stefan Dalsgaard draget mod Montréal.

- Der kommer jo små 15.000 mennesker derover. Og der kommer en masse mennesker fra mange forskellige lande. Så vi håber på, at de vil se vores ramme, og at de vil have den med hjem til deres land, så vi kan få spredt idéen ud i hele verden. For det er det, vi gerne vil med rammen, siger Christian Dalsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ib Dalsgaard nyder at arbejde med sine bier. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Stod med irriterende problem hvert år

Brødrene kan takke deres far for den gode idé, som gør, at de kan rejse til Canada.

Ib Dalsgaard har i mange år nydt arbejdet med bierne ligesom sin far, der også havde bier. Det fik han i 1955.

Det giver mig afslapning. Man kan sådan set ikke tænke på ret meget andet, imens man har med bierne at gøre

Ib Dalsgaard, biavler og opfinder

Og mens andre nok ville løbe skrigende væk, så giver kontakten med bierne Ib Dalsgaard ro.

- Det giver mig afslapning. Man kan sådan set ikke tænke på ret meget andet, imens man har med bierne at gøre. Det er egentlig meget rart, siger han.

Men hvert forår støder han på et problem, som alle biavlere kender til.

- Det store problem med trætavlerne er, at det tager så frygtelig lang tid at klargøre dem, siger Ib Dalsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her ses den gamle metode, hvor biavlerne skal bruge tid på at tilpasse og smelte bivoks fast i trærammen, som er en meget tidskrævende proces. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Når Ib Dalsgaard skal tilpasse og smelte nyt voks fast i trærammerne, hvor bierne gemmer deres honning i bistadet, tager det et par minutter.

Det lyder måske ikke af meget, men da Ib Dalsgaard skal klargøre rammer til otte bistader, tager det ufattelig lang tid.

For en gennemsnitlig biavler med omkring ni stader skal mellem 400-500 rammer nemlig klargøres.

Skiftede træ ud med plastic

Derfor tog Ib Dalsgaards idé til en løsning så småt form. De skiftede træ ud med plastic i rammerne, så voksen kan skubbes ned gennem en slids. En proces som kun tager få sekunder.

- Man kører den (voksen, red.) ned, og så er det det. Det tager to sekunder at lave sådan en her. Det vil sige, at hvis du har sådan et magasin her, har du overstået det på 20 sekunder maks, siger Stefan Dalsgaard.

- Fordelen er også, at det kan du gøre år efter år. Det vil sige, at trærammerne, som løbende bliver skæve og bliver besværlige at håndtere – det gør de her ikke. Du glider voksen i hver eneste gang, tilføjer han.

Men da sønnerne hørte om deres fars simple idé, tænkte de, at den næsten var for god til at være sand.

- Der må være andre, der har gjort det her. Der må simpelthen være nogen, som har tænkt på det her, siger Christian Dalsgaard.

Der er ikke noget bedre end at have et projekt sammen med sine børn

Ib Dalsgaard, biavler og opfinder

Ingen havde dog fået samme idé som Ib Dalsgaard. Så han slog sig sammen med sønnerne i et firma. De fik patenter, test af støbeforme og afprøvning af plastic på plads.

Og Ib Dalsgaard har nydt at dele idéen med sine sønner.

- Der er ikke noget bedre end at have et projekt sammen med sine børn, siger Ib Dalsgaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Far Ib Dalsgaard sammen med sine sønner, Stefan (tv.) og Christian Dalsgaard. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Har brugt to millioner indtil nu

De har fået lidt over 300.000 kroner i støtte fra LAG-ordningen, som bliver uddelt af Erhvervsstyrelsen til projekter for at fremme vækst og muligheder for at skabe nye arbejdspladser.

Resten af pengene har de selv skudt i projektet.

- Fra min far kontaktede Christian og jeg og til i dag, er der gået fire til fem år. Alt i alt har vi nok brugt omkring to millioner kroner, siger Stefan Dalsgaard.

Den nye plasticramme koster 33 kroner, mens en træramme kun koster 12 kroner. Skønt der er stor forskel i prisen, håber familien Dalsgaard, at den nye bitavle kan gøre en forskel for branchen.

- Det kan jo betyde en masse økonomisk selvfølgelig – at vi forhåbentligt får lidt af alle de penge, vi har brugt på det her projekt ind igen. Og måske en dag, som vi drømmer om, kan komme til at leve af det projekt, som vi har stablet på benene, siger Christian Dalsgaard.

Lige nu er brødrene med til den store messe International Apicultural Congress, som bliver afholdt i Montréal i Canada. Her skal deres ramme kæmpe i konkurrencen om den bedste nye opfindelse.

Tidligt tirsdag morgen dansk tid bliver det afgjort, om deres bitavle vinder prisen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App