¨

Langt til lægen

Foto: TV ØST

Svebølles eneste lægeklinik drejer nøglen til nytår. Lægen går på pension, og sådan er det flere andre steder. De praktiserende læger mener, at regionen gør for lidt for at tiltrække unge læger.

Når lægen lukker i Svebølle, skal omkring 2500 personer finde en ny læge enten i Jyderup eller Kalundborg.

- Jeg synes, at det er smadderærgerligt, fordi der er lang til Kalundborg for os alle sammen. Det gælder både de ældre, og hvis der sker nogle småting med skolebørnene, siger Pia Zacho fra Svebølle.

- Det bliver et kæmpe problem og et stort afsavn, siger Bent Madsen fra Viskinge.

Det har indtil videre ikke været muligt at finde en læge, som kan overtage praksissen i Svebølle. Derfor løser Region Sjælland nu problemet med et lægehus i Kalundborg, som regionen driver. Det samme sker i Nykøbing Falster, hvor omkring 3500 personer også står uden praktiserende læge til nytår. Det mener de praktiserende lægers organisation dog ikke er en god løsning for patienterne.

- Det er jo en nødløsning, og det er vikarer, og det er på kortere sigt, så man kan risikere, at der den ene måned er en læge, og den næste en ny læge, siger Mette Møller, som er formand for PLO, Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland.

Omkring hver tredje af alle praktiserende læger her i regionen er over 60 år, og det er kun få unge læger, som drømmer om en praksis i provinsen. De praktiserende læger mener, at Region Sjælland gør for lidt for at tiltrække de unge læger.

- Vi har brug for rekruttering og fastholdelse af læger. Vi så gerne, at regionen var noget mere på banen med henbilk på at sørge for mere rekruttering til almen praksis, for det sker ikke nu, siger Mette Møller.

De praktiserende læger foreslår blandt andet, at Region Sjælland kunne rekruttere unge læger ved at tilbyde attraktive lægeboliger og give mulighed for forskning.

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen afviser krtikken:

- Vi kan ikke løse problemet med lægemangel ved at forgylde lægerne. Så flytter vi bare lægerne fra en region til en anden. Det er ikke holdbart, siger han.

I dag er der er i alt 518 praktiserende læger i Region Sjælland.

02:25 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App