¨

Kristine har paranoid skizofreni – nu vil hun bryde tabu med digtsamling

Kristine Baagland har en psykisk sygdom, og hun håber nu, at hun kan bryde tabuet med sin nye digtsamling "Neuroser". Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Der kan være mange udfordringer, når man har en psykisk sygdom. Det ved Kristine Baagland en del om. Nu er hendes tanker blevet til en digtsamling.

For to år siden blev Kristine Baagland fra Kalundborg indlagt på psykiatrisk afdeling. Siden da har hun skrevet digte om livet med en diagnose som en slags selvterapi.

Jeg er nærmest afhængig af at skrive digte

Kristine Baagland, forfatter, digtsamlingen "Neuroser"

Digtene er blevet til en samling, som nu er blevet udgivet i fysisk form.

19-årige Kristine Baagland er nemlig afhængig af at skrive, som nu har betydet, at hun kan kalde sig forfatter.

- Som den kendte digter Michael Strunge engang sagde: ”Jeg skriver digte, fordi jeg ikke kan lade være”. Og sådan har jeg det på præcis samme måde. Jeg er nærmest afhængig af at skrive digte, siger Kristine Baagland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kristine Baagland fra Kalundborg læser op af sin nye digtsamling Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Levede med et tankemylder af frygt

Kristine Baagland har skrevet digtsamlingen Neuroser, som handler om det at have en psykisk sygdom.

Jeg var bange for, hvad der skulle ske. Hvad der skulle ske med min familie, jeg var bange for at folk ville følge efter mig på gaden

Kristine Baagland, forfatter, digtsamlingen "Neuroser"

Emnet fylder meget hos hende, da hun i en periode af sit liv selv var ramt af en psykisk sygdom og levede med et tankemylder af frygt.

- Jeg var bange for, hvad der skulle ske. Hvad der skulle ske med min familie, jeg var bange for at folk ville følge efter mig på gaden, ville gøre mig ondt og jeg var bange for, at folk kunne læse mine tanker, siger hun.

Tankerne om frygt førte til en indlæggelse på psykiatrisk afdeling og diagnosen paranoid skizofreni.

- Det går ud på, at jeg har været paranoid, bange og angst. Og mange hører stemmer, når de har paranoid skizofreni. Jeg har haft lugthallucinationer, hvor jeg har lugtet nogle mærkelige lugte, siger Kristine Baagland.

Skrev dagbog som selvterapi

Midt i tankemylderet skrev Kristine Baagland sine tanker og følelser ned i sin dagbog.

- Du føler dig til grin, men overskuddet er for lavt til at gøre noget ved det. Smut tilbage på psyk. Du har galoperende skizofreni hængende langt ud af halsen, læser Kristine op af sin dagbog.

Kristine Baagland har skrevet digte, siden hun var helt lille. Så det virkede ikke fremmed for hende at skrive, da hendes psykiske sygdom var værst.

Det at skrive havde nærmest en selvterapeutisk effekt på hende.

- Det var en form for selvterapi for mig at få alle mine tanker skrevet ned, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Digtsamlingen "Neuroser" forhandles landet over. Foto: Petra Akullu Møller - TV2 ØST

Vil bryde tabu om psykisk sygdom

Nu kan alle læse med i Kristine Baaglands tanker og refleksioner fra dengang i hendes nye værk Neuroser.

- Hendes ord er som et fremmedsprog, som ingen helt forstår. Hendes ansigt er en skudt pistol fuld af blødende sår, læser hun op fra digtsamlingen.

- Det er ikke nogle digte, der er skrevet, for at de ligesom skal være smukke. De er smukke på sin egen måde, men de er samtidig også meget grove og meget hårde, fordi de handler om mit liv med paranoid skizofreni, hvor alle mine tanker var meget – jeg var i et sort hul nærmest, siger Kristine Baagland.

Jeg håber, at jeg kan være med til at bryde tabuet og stigmatiseringen, der er omkring psykiske lidelser, fordi der er rigtig mange fordomme omkring det at have en psykisk lidelse

Kristine Baagland, forfatter, digtsamlingen "Neuroser"

Hun håber nu, at hun med sin digtsamling kan bryde tabuet om det at have en psykisk sygdom.

- Jeg håber, at jeg kan være med til at bryde tabuet og stigmatiseringen, der er omkring psykiske lidelser, fordi der er rigtig mange fordomme omkring det at have en psykisk lidelse. Og jeg vil gerne være med til at italesætte det og ikke være bange for at stå frem og sige ”Jeg har faktisk paranoid skizofreni”, siger hun.

Digtsamlingen Neuroser forhandles landet over. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App