¨

Kontanthjælp: Minister skal forklare hvorfor kærester får penge igen

Foto: TV ØST

På grund af fodfejl i en række kommuner får par, hvor den ene er på kontanthjælp, nu penge tilbage, og det får Venstre til at kræve svar fra ministeren.

Venstre beder nu beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) forklare, hvordan regeringen har sikret, at kommunerne var i stand til at håndtere opgaven med at indføre gensidig forsørgelsespligt.

Det sker, efter Avisen.dk onsdag har fortalt, at en række kommuner har lavet fodfejl i sagsbehandlingen.

Fejl der betyder, at nogle kommuner skal betale op til 65-90.000 kroner tilbage til par, hvor den ene er på kontanthjælp.

Fejlene drejer sig i nogle tilfælde om, at forvaltningslovens krav til formalia ikke er overholdt. Så er afgørelsen ugyldig, og parrene skal have pengene tilbage, også selvom de faktisk er kærester.

Hvem har ansvaret?

Det får arbejdsmarkedsordfører for Venstre Hans Andersen til at bede ministeren om en redegørelse.

- Hvem har ansvaret for, at skattekroner nu er gået til mennesker, som reelt ikke har været berettiget til dem ifølge lovgivningen, spørger Hans Andersen.

Blandt andet Norddjurs, Esbjerg og Kalundborg Kommuner er i gang med at gennemgå alle deres sager. I København skal beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (R) redegøre for, om kommunen har begået fejl.

Ikke uventet med fejl

I Norddjurs vil borgmester Jan Petersen (S) sende regningen for tilbagebetalingerne til lovgiverne. Han mener ikke, kommunen har fået nogen vejledning i, hvordan de skulle behandle sagerne om samlevende.

Men arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen (S) vil ikke betale kommunens ekstraregning. Han mener, der er tale om sjusk.

- Kommunerne må blive bedre til at undgå den slags fejl. Det må man bare øve sig på, og i det her tilfælde er det jo ikke noget, der kommer borgerne til skade. Det er ny lovgivning, så det er ikke uventet, at der sker fejl. Kommunerne skal jo lige finde ud af, hvilket ben de skal stå på, siger han til Avisen.dk.

Skræmmende sag

Socialordfører for Enhedslisten Finn Sørensen mener ikke, det er indkøringsvanskeligheder, men udtryk for foragt og ligegyldighed, at kommunerne ikke har sikret kontanthjælpsmodtagerne den maksimale retssikkerhed, da de gik i gang med at indføre gensidig forsørgelsespligt for samlevende.

- Det er skræmmende, at kommunerne ikke har taget mere alvorligt på sagen, når de skulle i gang med at tage penge fra borgere, der ikke havde nogen i forvejen, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App