Kalundborg Kommune har i mange år kæmpet med et lavt karaktergennemsnit i dansk og matematik, og de har aktuelt også to skoler under tilsyn for faglige og trivselsmæssige problemer.
På Rørby Skole prøver de derfor noget nyt for at højne børnenes faglighed. Her blander de eleverne sammen på tværs af alder og klassetrin og inddeler dem i undervisningshold.
- Rent fagligt ønsker vi at være med til at løfte børnenes gennemsnit her i Kalundborg Kommune. De ligger stadig lavt på ranglisten. Vi har kørt det samme skolevæsen i lang, lang tid men det virker åbenbart ikke, så nu vi må prøve noget andet, siger lærer Stine Foersom.
De skal trives for at kunne lære noget
Rørby er en lille skole med klassetrin 0. til 6. klasse. Og det er ikke kun fagligheden, de tror, den nye ordning kan hjælpe med.
- De skal trives for at kunne lære noget, og det vi ser er, at de pludselig har fået nye venner. De har flere at vælge imellem, hvor de tidligere har været meget klassefikseret, siger Stine Foersom.
Lavere karaktergennemsnit end på landsplan
Kalundborg Kommune har haft store problemer med elevernes karakterer.
I skoleåret 2016/2017 var det næsten 25 % af eleverne i kommunen, der ikke bestod dansk og matematik. Siden er dumpeprocenten faldet, men eleverne i kommunen ligger fortsat i den lave ende på karakterskalaen.
I sommer var karaktergennemsnittet for 9. klasserne i Kalundborg 6,8 mod 7,8 på landsplan.
Aktuelt har kommunen to skoler under tilsyn for faglige og trivselsmæssige problemer.
Det, vi kan kigge på, det er de fysiske rammer
Onsdag aften afholder de udvalgsmøde i Børne- og Familieudvalget. Her er blandt andet skolerne på dagsordenen.
Men generelt skal udvalget lave målsætninger for, hvordan de højner kvaliteten på kommunens skoler.
- Det, vi kan kigge på, det er de fysiske rammer. Jeg har en helt klar forventning om, at hvis de fysiske rammer er i orden, så skaber man også en bedre trivsel. Og hvis man har en bedre trivsel blandt sine børn, så tror jeg på, at de faglige resultater følger med, for hvis ikke du trives, kan du ikke modtage ordentlig læring, siger udvalgsformand Henriette Ergemann.
Store forventninger til ny ordning
Da den nye ordning på Rørby Skole kun lige er startet, skal alle lige finde fodfæste.
- Det er lidt mærkeligt, men jeg har vænnet mig til det, siger Mathias Kejser.
- Det har jeg det rigtig godt med, for så kan jeg få lov til at sidde ved siden af nogle 2. klasser, siger Maya Eeg Ellitsgaard.
- Jeg tror, at mellemtrinseleverne har det sværere end indskolingseleverne i det her system, fordi de netop rangdeler sig selv, men det skal vi deale med, og derfor skal børnene mere på banen, siger lærer Stine Foersom.
Men lærerne har store forhåbninger til den nye hverdag.
- Vi håber selvfølgelig på, at børnene trives mega godt i det her, at de bliver gode til at danne venner, gode til at danne relationer, og bliver gode til at finde ud af, hvem man arbejder bedst sammen med, så at det skaber nogle bedre præstationer.