Kom med politiet på coronapatrulje - sådan undgår kreative butikker smittespredning

Politiet holder ekstra øje med butikker og restauranter under den verserende coronapandemi. TV2 ØST var med på patrulje i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der skal være orden i sagerne.

quote Hvor tit bliver der skiftet sprit? Bruger I sådan en dunk om dagen?

Peter Holm, politiassistent ved Midt- og Vestsjællands Politi

Derfor kontrollerer politiassistent Peter Holm og hans kollegaer hos Midt- og Vestsjællands Politi hver eneste dag, om restauranter og butikker overholder myndighedernes retningslinjer for at undgå smittespredning af coronavirus.

De seneste uger har Midt- og Vestsjællands Politi uddelt cirka ti bøder til erhvervsdrivende, der ikke har haft ordentligt styr på reglerne. I Kalundborg er betjentene på coronapatrulje et par gange om ugen, og TV2 ØST har været med på patruljering.

- Nu kigger jeg ind i forretningerne og ser, hvordan der ser ud. Jeg kigger for eksempel for at se, om der er nogen, som sidder og spiser foran pizzeriaet, siger Peter Holm.

Artiklen fortsætter under billedet.

Peter Holm, politiassistent ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Peter Holm, politiassistent ved Midt- og Vestsjællands Politi. Foto: TV2 ØST

Under sin patruljering bemærker han et skilt i vinduet hos pizzeriaet, hvor der med store bogstaver står:

Der må max komme 5 personer ind, udover 5 personer må resten desværre vente uden for. Tak for du tager hensyn.

- Det er rigtig fint, og så må man vente udenfor, bemærker Peter Holm.

Afmærker særlig firkant til kunderne

En efter en besøger han butikkerne i gågaden og tjekker, om alt er, som det skal være.

- Hej igen, siger han til ekspedienten bag disken i tøjbutikken Bech Menswear.

Mens han står mellem mannequiner og det seneste nye fra forårskollektionen, forhører han sig om butikkens tiltag for at overholde myndighedernes retningslinjer.

- I har også plakater hængende ude foran, ikke sandt, spørger han.

- Jo, svarer salgsassistent Mathias Thisgaard og peger ned foran disken, hvor der er markeret en firkant med gult- og sortstribet tape.

- Og så har vi lavet den her firkant hernede foran disken, hvor der kun må være en i ad gangen, forklarer han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Thisgaard, salgsassistent hos Bech Menswear.
Mathias Thisgaard, salgsassistent hos Bech Menswear. Foto: TV2 ØST

Med håndsprit, skiltningen og afstand har der været en del for butikkerne at vænne sig til under den verserende coronapandemi.

- Jeg synes, det er svært. Men nu det kommer egentlig meget naturligt. Efter den første uge skulle man lige ind i det, men ellers synes jeg, at det kører, siger Mathias Thisgaard.

Politiassistent Peter Holm stiller sig op foran disken med sin politimappe i hånden og peger mod den håndsprit med 300 milliliter sprit, som tøjbutikken har sat op til sine kunder.

- Hvor tit bliver der skiftet sprit? Bruger I sådan en dunk om dagen, spørger han.

- Narh, det gør der ikke, svarer Mathias Thisgaard.

Kunder sad for tæt foran pizzeria

Under dagens patruljering har politiet fået selskab af formanden for handelsstandsforeningen.

- Vi har jo et rigtig godt og tæt samarbejde. Som lokalbetjent er det vigtigt at have god kontakt til borgere og erhvervsdrivende, sådan så vi kan bruge hinanden, siger Peter Holm, mens han trasker gennem gågaden sammen med formanden.

quote Først og fremmest har vi flyttet hele butikken ud i den friske luft, fordi det siges at være det bedste

Anni Valla, indehaveren af tøjbutikken Anni Wear

- Jeg synes, det er meget betryggende, og så er vi sikre på at gøre det rigtigt – og man kan stille de spørgsmål, der skal stilles, hvis man er i tvivl om noget, siger Glenn Swärd, der formand for Vores Kalundborg.

Flere steder har de forretningsdrivende været i tvivl om myndighedernes retningslinjer. Det var tilfældet hos et lokalt pizzeria, hvor kunder sad og spiste deres mad ude foran restauranten.

- Og så bad jeg ham om at gøre et eller andet ved bordene, så folk kunne se, at de ikke skulle sidde her og spise og dermed overholde reglerne, og det har han gjort ved at ophænge markeringsstrimmel, forklarer Peter Holm, mens han inspicerer to bordbænkesæt og syv stole, som er omkranset af den gule og sorte markeringsstrimmel under parasollerne ved pizzeriaet.

Rykker hele tøjbutikken udenfor

Peter Holm smutter videre på sin patrulje og hilser på indehaveren af tøjbutikken Anni Wear, Anni Valla, der har forskanset sig bag ved et stort plexiglas ved indgangen til butikken.

- Hej, det ser jo rigtig sjovt ud, siger han.

Nogle steder i byen har butiksindehaverne nemlig været ekstra kreative for at undgå risikoen for smittespredning og stadig opretholde en nogenlunde normal arbejdsdag.

- Først og fremmest har vi flyttet hele butikken ud i den friske luft, fordi det siges at være det bedste, siger Anni Valla.

Artiklen fortsætter under billedet.

Anni Valla, indehaveren af tøjbutikken Anni Wear.
Anni Valla, indehaveren af tøjbutikken Anni Wear. Foto: TV2 ØST

Videre på ruten lægger politiassistenten også sin vej forbi Beauty Sense.

- Hej, jeg kommer bare for at høre, hvordan det går, efter I har fået lov til at åbne igen, siger Peter Holm.

Men der er ikke meget for ham at notere i sin politimappe. Inden i butikken har personalet opstillet håndsprit ovenpå et stort håndskrevet skilt, hvor der med store bogstaver står:

Benyt venligst håndsprit ved ankomst. Tak.

- Det er rigtig godt, jeg kommer jo bare for at vejlede, men her har I jo styr på det, siger han til butikkens ekspedient, som smiler og nikker, inden politiassistenten smutter videre på sin patruljering i Kalundborgs gader.

Afsætter fem patruljer om dagen

Peter Holm har faktisk ikke udskrevet en eneste coronarelateret bøde, og de erhvervsdrivende synes mest af alt, det er hyggeligt, når politiet kigger forbi.

- Lige med ham her går det nok. Han er et lokalt ansigt, så det er egentlig fint nok, siger Mathias Thisgaard og smågriner bag disken i tøjbutikken.

Det er også en ganske tilfreds betjent, der efter endt patruljering kan konstatere, at bødeblokken igen i dag fik lov til at blive i lommen.

- Der er ingen forsamlinger, og det er det vigtigste, og så ser det rigtig fint ud, det som forretningerne har lavet, siger Peter Holm.

Midt- og Vestsjællands Politi har hver dag op til fem patruljer, der kontrollerer, om alle retningslinjer i forbindelse med at undgå coronasmitte bliver overholdt.