Klimafrygt presser huse i værdi - men husejere med havudsigt frygter ikke klimaforandringer

Det er realistisk, at flere kystnære huse bliver sat ned i værdi, vurderer Teknologirådet, efter at ægtepar har fået sat grund- og ejendomsværdi ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

År efter år byder på de samme to ting for ægteparret Lis og Erik Dannenberg: De nyder den fantastiske udsigt ud over Kalundborg Fjord fra deres hus, som især om sommeren på altanen med et glas vin til er ekstra god. Og de må stå imod oversvømmelser.   

quote Det kommer til at få betydning og dermed også for købs- og salgspris

Søren Gram, seniorprojektleder, Teknologirådet

Det var særlig slemt, da stormfloden tilbage i oktober 2006 hærgede over hele Danmark. Der raserede vandet, gik over sine bredder og dækkede næsten hele det hvide plankeværk i forhaven. Strømmen i huset gik, kælderen blev oversvømmet, fyrret og fryseren gik i stykker. Ægteparret kunne intet stille op, men blot se på inde fra huset. Ud kunne de på ingen måde gå, for deres gummistøvler kunne ikke tilnærmelsesvis klare den slags vandhøjder, som der kom i 2006. 

- Alt sejlede, som Erik Dannenberg konkluderer i samme forhave. 

- Siden er vi blevet rigtig gode til at barrikadere os med sandsække, plader, og hvad vi ellers kan finde, supplerer Lis Dannenberg. 

Mægler mærker ikke ændringer

Pensionisterne bor på Vestre Havnevej og har gjort det siden 1974. Fordi vejen ligger lige ud til fjorden, er den en af Kalundborgs 10 risikoområder for oversvømmelser. 

I sidste måned fik ægteparret sat sin grund- og ejendomsværdi ned med 35 procent af den offentlige vurdering, fordi hus og have udsættes for oversvømmelser. Dermed er ejendommen i dag vurderet til 2,4 millioner kroner mod 3,7 millioner kroner før, mens grundværdien er faldet med lidt over en million til 585.000 kroner, efter sagen har kørt i Landskatteretten

Artiklen fortsætter under billedet. 

Lis Dannenberg viser, hvor højt op vandet har kommet.
Lis Dannenberg viser, hvor højt op vandet har kommet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Derfor kan det betyde, at deres hus i fremtiden vil være mindre værd, men det bekymrer Lis og Erik Dannenberg sig ikke om. De har tænkt sig at bo i huset, der er gået i familiearv i mange år, til helbredet ikke længere kan mere.

Flytte vil de i hvert fald ikke. 

I stedet er de glade for, at ejendomsskatten nu sættes ned.

- Pensionistkronerne skulle helst blive her, så vi kan leve for dem i vores otium efter 45 år på arbejdsmarkedet, siger Erik Dannenberg.

Men i fremtiden er det realistisk, at flere kystnære huse bliver sat ned i værdi. Det forudser seniorprojektleder Søren Gram, der arbejder med klima- og samfundsudfordringer i Teknologirådet.

- Det er ikke mange år siden, at man slet ikke diskuterede klimatilpasningen i Danmark. Det er jo kommet, og så accellerer hele processen, og det bliver mere konkret, eksempelvis med stormfloder, og man kan se, at det rammer almindelige mennesker.

dige_ved_ore_strand.copy_.01.transfer0.jpg
Læs også
Klimafrygt presser huse i værdi
dige_ved_ore_strand.copy_.01.transfer0.jpg
Læs også
Klimafrygt presser huse i værdi

- Det kommer til at få betydning og dermed også for købs- og salgspris, siger Søren Gram.

Ændringer i huspriserne kan ikke mærkes hos lokale ejendomsmægler i Kalundborg. Han tror, at det ligger langt ude I fremtiden

- På nuværende tidspunkt er jeg ikke bekymret for det. Men jeg tror også, at det har noget at gøre med, at forudsigelserne er lidt fluffy, for vi kender ikke tidshorisonten på det, og vi har ikke præcise data for, hvad der vil ske. Det kan godt påvirke på et tidspunkt, men det er svært at forholde sig til, siger Jesper Olesen, indehaver og ejendomsmægler, EDC.

Forholder sig til naturen

På Vestre Havnevej går Erik Dannenberg hen til et hjørne af husfacaden, der er synligt mærket af flere års vandskader. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Frontfacaden på huset har taget synligt skade af vandstanden.
Frontfacaden på huset har taget synligt skade af vandstanden. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Jeg skal igang med malerkosten til sommer, så kommer det til at se bedre ud, siger han med et lille smil.

Det er sådan, de forholder sig til, at de bor, hvor de gør: Nogle gange er det rigtig godt, andre gange rigtig hårdt. En lavere værdi får ikke den store betydning. Huset har hørt til familien siden 1946, og trods risiko for oversvømmelser har de ikke tænkt sig at skulle af med det. 

- Vi må bare erkende, at vi bliver ramt af naturen, ligesom dem der bor op og ned af en vulkan. Når den engang imellem sprutter, brænder den det hele af. Vi tænker ikke på, at det skal laves I penge, siger Erik Dannenberg.

- Overhovedet ikke, nej nej, istemmer Lis Dannenberg. 


Nyhedsoverblik