Kanyler med forbudt stof gør unge brune

Et ulovligt lægemiddel er blevet populært blandt unge. Jævnlige indsprøjtninger gør dem solbrændte, men kan også give bivirkninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For tre måneder siden kastede Jeanne Hansen sig ud i et eksperiment. Stoffet hedder Melanotan og bliver kaldt Barbie-kuren eller Sol-kuren. Den skulle ifølge de illegale forhandlere give både brun hud, mere sexlyst, slankere krop, og nedsat risiko for hudkræft.

- Jeg har altid fået at vide, at jeg var meget lys, så derfor ville jeg gerne prøve sol-kuren, fortæller Jeanne Hansen, der ikke umiddelbart overvejede, om det kunne være farlgit at sprøjte stoffet ind i kroppen.

Se video med interview med Jeanne Hansen herunder:
[video:flv:090119_barbie.flv]

Melanotan er forbudt både i Europa og i USA. Alligevel kan man relativt nemt købe stoffet i udlandet via internettet.

Men der findes også personer der forhandler det her i Danmark, fortæller SSP-medarbejder i Kalundborg, Mike Bell.

- Det er ikke sådan noget man køber i Matas - det er deciderede pushere, der sælger det til de unge, siger han.

Politiet erkender at det er svært at stoppe salget af Melanotan. Se indslaget fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:090120_barbiekur.flv]

Jeanne Hansen fik stoffet hos en pusher i Kalundborg. Og hun blev meget brun, men samtidig fik hun dårlig mave, hvide pletter på maven, og hendes skønhedspletter på armen er blevet meget mørke - før var de meget lyse.

Jeanne Hansen er ikke alene om at forsøge at skyde genvej til en solbrun krop. Mike Bell, er bekymret over den udvikling han ser blandt de unge:

- Jeg ser flere og flere unge, der bruger det her stof, og det er en bred skare af unge, siger han.

Han har selv søgt information om stoffet på nettet. Her berettes der blandt andet om store sorte pletter i ansigtet og risiko for at skade synet. Men spørger man den danske lægemiddelstyrelse, så er der faktisk meget lidt overblik over bivirkningerne ved Melanotan.

Jeanne Hansen er færdig med at stikke sig for at blive brun. Og hun er usikker på, om hendes uforsigtige eksperiment kan give hende flere birvirkninger.

- Jeg er selvfølgelig nervøs. Jeg har det dårligt, og nu har jeg bestilt tid til lægen på onsdag, fortæller hun.