Kalundborg-virksomhed vil rense røgen fra brændeovne

En virksomhed ved Kalundborg er kommet med i en række forsøg, der skal fjerne farlige partikler fra brændeovnsrøg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Om et par år kan det med lidt held blive muligt at hygge sig med varmen fra et par knuder brændeovnen, uden at skulle tænke på forurening og sundhedsfare. 

Det er ihvertfald målet med en ny serie forsøg, der går i gang i denne uge på Teknologisk Institut i Århus.

En af deltagerne er Kalundborg-virksomheden, Technologies Aps.

- Vi har en teknologi med kold plasma, som man mener kan være behjælpelig til at reducere elle rmåske helt fjerne forureningen fra brændeovne, siger Bjarne Jensen, airmanager hos Technologies Aps.

Virksomheden sælger i dag luftrensere, der bl.a. fjerner skimmelsvampe fra luften i vinkældre, krydstogtskibe, fly, skoler og andet.

Tidshorisont på to år

Det vil blive lidt af en udfordring, at få plasmateknologien til at overleve i 7-800 grader varm røg, men bent Jensen tror på det.

- Projektet er estimeret til to år, det er det, Miljøstyrelsen har givet os. Og hvis resultatet er positivt, hvad jeg jo selvfølgelig tror på, ind til det modsatte er bevist, så vil vi om to år stå i en situation, hvor vi skal til at producere enheder til brændeovnsfabrikanter, siger Bjarne Jensen, airmanager hos Technologies Aps.

Hvis plasma kan bruges, vil det være lidt af et guldæg for Kalundborg-virksomheden. 

- Der står 750.000 brændeovne i Danmark, i Norge er der 3. mio, det samme i Sverige, så markedet er jo stort, hvis det lykkes for os, siger Bjarne Jensen.

Skadelige partikler fra brændeovne