Kalundborg vil være grøn

Solcelleanlæg til en halv milliard kroner skal være med til at gøre Kalundborg grønnere. Og det er kun et led i planen om at blive Danmarks grønne industrikommu

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er de helt tunge industrivirksomheder, der præger Kalundborg Kommune. Raffinaderiet og Asnæsværket er bare et par af dem. Derfor er kommunen med helt fremme, når der på landsplan måles på CO2-udladning. Og netop derfor er Kalundborg Kommune gået aktivt ind i kampen for at blive mere miljøvenlig.

Sidste skud på stammen kom, da de onsdag gav grønt lys til Danmarks største solcelleanlæg. Det skal ligge på Lerchenborgs Gods' marker.

- Jeg er meget tilfreds, og jeg er meget glad, for vi har arbejdet hårdt sammen med kommunen for at få det til at ske, siger godsejer Christian Lerche Lerchenborg.

Solcellerne kommer til at fylde, hvad der svarer til 150 fodboldbaner og kommer til at producere strøm nok til at dække årsforbruget i 7000 parcelhuse.

Det slår et tilsvarende anlæg fra Møn, der indtil videre har været landets største. Det producerer i sammenligning strøm til at kunne dække årsforbruget i 400 parcelhuse.

I de senere år har der været en række andre grønne energi-initiativer i kommunen. Blandt andet et bioethanol-anlæg, der vil producere brændstof via halm og enzymer. Sidste år blev kommunen af vindmølleindustrien kåret til årets duks. Og kommunen er også kendt som verdens førende i det, der hedder "symbiose". Her udnytter og deler virksomhederne affaldsressourcer som for eksempel kølevand, gips og svovl.

- Det er klart, at når man, som Kalundborg Kommune, er en af de kommuner, der udleverer mest CO2 i Danmark, fordi vi har så meget tung industri - så er det også klart, at vi skal være med til at beskytte vores natur. Og nedsænke vores CO2, så vi kan blive en grøn kommune, siger Svend Erik Autzen (V), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Kalundborg.

Solcelleparken kommer til at koste investorerne bag omkring en halv milliard. For Christian Lerche Lerchenborg er der lejeindtægter at hente på markerne. Men det er ifølge ham selv ikke den eneste fordel.

- Jeg synes, det er en god sag, vi har. Og det er et godt produkt, der kan komme ud af det, mener han.

 


Nyhedsoverblik