Kalundborg skal fraråde folk at bade på ufarlig strand

EU kræver, at Kalundborg Kommune fraråder folk at bade på en strand, selvom det er fire år siden, en enkelt prøve viste, at vandet var forurenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kalundborg Kommune skal fraråde badegæsterne at bade på stranden Bjerge Os Brovejen i år. Sådan lyder kravet fra EU. 

En ny rapport fra EU og Naturstyrelsen slår fast, at vandets kvalitet ikke lever op til mindstekravene. Det sker selvom prøverne for de seneste tre år har været gode.

Det betyder at Kalundborg Kommune ifølge EU's regler skal opfordre folk til at undgå at bade ved stranden, selvom vandet er ufarligt. Og det ærgrer Kalundborgs borgmester Maritn Damm (V).

- Jeg synes, det er ærgerligt, at reglerne er sådan. Det er jo fire år tilbage næsten at der har været en badevandsmåling som ikke var ok, så der er lidt ærgerligt at man skal have det prædikat på sig. Men sådan er reglerne jo i EU, siger Martin Damm (V).

Det er Kalundborg kommune, som undersøger vandets kvalitet minimum fire gange om året på de mange strande I kommunen. Det skal afgøre, om vandet blandt andet indeholder colibakterier. Den type bakterier indikerer, om der er andre og mere farlige bakterier i vandet. 

Der har dog ikke været spor af colibakterier i vandprøverne for 2012, 2013 og 2014. Alligevel er strandens vandkvalitet blevet vurderet til at være ringe på grund af én enkelt prøve. Den viste i 2011, at vandet var forurenet. Derfor skal kommunen nu sætte et skilt op ved stranden og advare folk på deres hjemmeside. 

Det er i alt 16 ud af 1028 danske strande, som ikke lever lever op til EU's mindstekrav.