Kalundborg fejrer 850-års jubilæum

Kalundborg fejres med middelalderaktiviteter i dag på byens 850-årsdag. Det er vigtigt for byens identitet og stolthed, lyder det fra museumsleder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- I dag kan Kalundborg betegnes som en udkantsby, men dengang i middelalderen var byen i høj grad i centrum. Det var jo her, alle stormændene kom og holdt rigsrådsmøder, opbevarede rigsfanen og statskassen.

Sådan fortæller Martin Borring Olesen, samlings- og bevaringschef på Kalundborg Museum, om Kalundborgs specielle mærkedag.

I år kan Kalundborg nemlig fejre, at det er 850 år siden, Esben Snare kom og grundlagde byen.

Den 1. september fejres jubilæet under titlen Grundlæggelsen 1167. 1167 er det år, hvor det hele startede – regner man med.

- Vi ved ikke helt præcist, hvilken dato det var. Faktisk skriver Saxo ikke engang, hvilket år det er. Her skal man sidde som detektiv og lægge alle begivenhederne op på en tidslinje. Så er der nogle begivenheder, man kan tidsfæste ved at vide, hvornår de andre er foregået. Så det er derfor, vi har sagt, at det var i 1167, siger Martin Borring Olesen. 

Et teaterstykke i fire akter bliver opført i Kalundborg i anledning af byens 850-års jubilæum. 
Et teaterstykke i fire akter bliver opført i Kalundborg i anledning af byens 850-års jubilæum.  Foto: Anne-Dorte Rosgaard - TV ØST

Danmarks rigeste middelalderby

Temaet for dagen er selve grundlæggelsen af byen, og Kalundborg Museums vigtigste opgave i dag er at formidle historien.

- Lige præcis historien i Kalundborg er jo helt fantastisk. Det er den rigeste middelalderby, vi har i Danmark. Det er den by, der har flest bevarede middelalderhuse; vi har rester fra to middelalderborge, en i hver ende af byen og en fantastisk femtårnet kirke. Middelalderhistorien vælter op overalt i byen, så den er en vigtig del af byens identitet, fortæller bevaringschefen.

Læs også
Dronningen er gået i land i Kalundborg
Læs også
Dronningen er gået i land i Kalundborg

På byens særlige mærkedag har Kalundborg Museum sammen med flere samarbejdspartnere derfor arrangeret en masse middelalderlige aktiviteter. 

Bueskydning og middelalder-boybands

- Vi skruer tiden tilbage til 1167. Vi har det her skuespil, der begynder med Esbern Snare, som grundlagde byen, hans bror Absalon og deres fosterbror Kong Valdemar. Så tager vi den egentlig derfra og taler om grundlæggelsen og laver løbende aktiviteter for de fremmødte, siger Martin Borring Olesen.

Selve skuespillet er fire akter langt, og gennem dagen vil der også være musik med middelalderbands – og endda middelalder-boybands, fortæller Martin Borring Olesen.

Derudover vil der være en podcast-lounge, hvor man kan få historien om Kong Valdemar den Store og hans krige, og man kan få lov til at skyde med bue og pil, male skjold og få en masse middelaldermad. 

Kalundborg byskilt
Læs også
Ups: Fejrede Kalundborgs jubilæum et år for sent
Kalundborg byskilt
Læs også
Ups: Fejrede Kalundborgs jubilæum et år for sent

Besøg af dronningen

Allerede i juni tog byen forskud på festlighederne.

Det skete, da dronning Margrethe indledte sit sommertogt med et stop i Kalundborg Havn, hvor en masse mennesker var mødt op for at hilse pænt på dronningen.

Efter besøget i havnen besøgte dronningen Bispegården, hvor der blev opført et teaterstykke for hende i anledning af byens 850-års jubilæum.

- Vi fejrer ikke fødselsdagen flere gange, men det var sådan, at dronningen kom forbi på sit sommertogt. I anledning af 850-års jubilæet lavede vi derfor et lille forskud for Hendes Majestæt og opførte lidt af det her skuespil, som vi også opfører i dag.

Frem til i aften vil der være aktiviteter i rundt omkring i Kalundborg by, og klokken 21.00 slutter festlighederne med et stort ildshow.

 


Nyhedsoverblik