¨

Kæmper mod overmedicinering - forening ser familie som den bedste pille mod psykisk sygdom

02:50

Cecilie Sommer er sammen med foreningen Bedre Psykiatri gået til kamp mod overmedicinering i psykiatrien. I stedet skal de pårørende spille en større rolle. Video: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Rigtig meget medicin kunne blive i pilleglasene, hvis familier blev bedre til at støtte op om psykisk syge. Sådan lyder det fra Bedre Psykiatri.

Nogle gange er en pille ikke den bedste løsning mod psykiske lidelser. Ofte kan man opnå mere med støtte fra ens pårørende, end man kan med medicin.

Det er budskabet fra foreningen Bedre Psykiatri, hvor den lokale afdeling i Kalundborg lørdag gik på gaden i Høng for at udbrede kendskabet til det at være pårørende til en psykisk syg.

- Medicin skal ikke fylde så meget. Måske skulle kun hver tredje medicineres, siger Bjarne Rose Pedersen fra Bedre Psykiatri i Kalundborg.

- Hvis man kigger over på bordet, så er der tale om selvmedicinering. Tit og ofte hører man om, at folk får 10, 15, 30 præparater mod deres sygdom. Og det er vanvid, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bjarne Rose Pedersen under lørdagens aktion i Høng.

Ti procent

Bedre Psykiatri er en forening for pårørende. Ifølge foreningens eget skøn har cirka hver tiende dansker en psykisk sygdom i let, moderat eller svær grad.

En undersøgelse fra Epinion viser samtidig, at omkring hver tredje dansker opfatter sig selv som pårørende til én med psykisk sygdom.

Det er rigtig svært at sige fra, og når de psykisk syge ikke selv kan se det, så er det endnu mere vanskeligt

Cecilie Sommer, frivillig, Bedre Psykiatri Kalundborg

En af dem er Cecilie Sommer, som netop er blevet ambassadør for Bedre Psykiatri i Kalundborg. Hendes mor er psykisk sårbar.

- Det kan være rigtig svært, især når det har noget med familien at gøre. Det er rigtig svært at sige fra, og når de psykisk syge ikke selv kan se det, så er det endnu mere vanskeligt, siger hun.

Ambasadør for første gang

Cecilie Sommer er helt ny i foreningen - og er på sin allerførste opgave i dag.

Her var hun med til at uddele pilleglas med farvet slik, der lignede piller, for at gøre opmærksom på foreningens budskab om at undgå overmedicinering.

- For mig er det helt vildt at komme ud. Det er rart, at jeg kan gøre en forskel, fordi jeg har fået den hjælp, jeg havde brug for, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App