Kæmpe benzinlæk i Svebølle: Konsekvenser er endnu ukendte

Det meste af benzinen fra det store læk i Svebølle er suget op. Snart begynder gravearbejdet og miljøvurderingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag formiddag fik en gravmaskine gravet hul på en benzinledning hos NCC i Svebølle nær Kalundborg. Det meste af onsdagen var oprydningsarbejdet i fuld gang. 

Den akutte fase er overstået. Her fik man fjernet benzinen og gravet det meste af jorden væk, som benzinen var sevet ud i, for at undgå, at benzinen kunne sive længere ned i jorden.

Nu begynder oprensningsarbejdet og vurderingen af skaderne. 

quote Der graves, indtil man kan se ren bund. Kan man ikke det, må man erkende, at benzinen muligvis er nået grundvandet

Yvonne Korup, kontorchef i Miljøstyrelsen i Slagelse

Torsdag morgen var rørene i fuld gang med at blive svejset sammen. Før det kunne man ikke gå i gang med oprensningen. Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen til TV ØST. Svejsningen er formegentligt færdig omkring klokken 15.   

Skal se ren bund

FDO, Danske Olieberedskabslagre, står for oprydningsarbejdet, fordi det var deres ledning, der gik hul på. Gravearbejdet kan vare nogle dage, og det er især grundvandet, man er interesseret i, om benzinen er nået ned til. 

- Der graves, indtil man kan se ren bund. Kan man ikke det, må man erkende, at benzinen muligvis er nået grundvandet. Og så må vi vurdere sagen derfra, siger Yvonne Korup, kontorchef i Miljøstyrelsen i Slagelse. 

Indtil videre har en slamsuger suget det meste af benzinen op fra jordoverfladen. Herefter begyndte reparationen af rørledningen. Sådan lød det onsdag i udsendelsen klokken 19.30 på TV ØST

I 2014 var der et læk på samme benzinledning. Ledningen blev også dengang revet over af en gravmaskine. 

Dengang var det i Tølløse. Her lækkede 10.000 liter benzin i området, som endte med at forurene et område på 15.000 m2.

Ledningen løber fra Kalundborg via Hedehusene og forsyner hele Region Hovedstad med brændstof.