Julen er højtid for brand

December, januar og februar. De mørke måneder, hvor vi danskere tænder stearinlys, brændeovn og adventskrans. Det betyder travlhed for brandfolkene landet over.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg troede, at jeg kunne klare rigtigt meget, men det her har godt nok slået mig ud af kurs. Det påvirker én meget. Sådan siger Brian Sonnichsen Lausten fra Kalundborg i dag til TV2 Øst, efter at familiens hus brændte natten til torsdag.

Familien havde haft 2 tændte fyrfadslys stående i vindueskarmen, men ved sengetid havde de glemt alt om dem. De trak gardinerne for, gik i seng og vågnede kl. 04.30 ved at røgalarmen hylede.

- Den lyd glemmer man ikke. Det sidder bare i os. Vi har ikke fået sovet ret meget, siger Laila Sonnichsen.

Familien alarmerede Kalundborg Brand og Redning, og beredskabschef Gert Jürgensen mener, at det var røgalarmen, der forhindrede at det gik helt galt for familien Sonnichsen.

- Det kunne sagtens have gået meget værre. Det er den bedste livsforsikring, man kan få, siger Gert Jürgensen,

Gode råd til, hvordan vi alle undgår brand i julen:

- Gå aldrig fra et rum, hvor stearinlys er tændt.

- Hav en vandforstøver stående. En vandforstøver spreder så mange små dråber vand, at det ofte er nok til at  slukke en brand i en adventskrans eller juledekoration.

- Husk at sætte røgalarmer op, og at skifte batteriet i dem.

Derudover kan man:

-  spraye juledekorationer med brandhæmmende middel,

- lave sine adventskranse med omtanke, så de ikke kan antænde gran og tørre grene når de brænder ned

- undlade at stille levende lys i nærheden af gardiner og andet let antændeligt, eller hvor mindre børn, hunde og katte kan nå dem.

Og til sidst - brændeovnen skal være under opsyn, når du har tændt op, så du ikke risikerer, at gløder springer ud på trægulv og tæpper.