Jørgen har fået udskudt sin operation fire gange: - Det er umenneskeligt

Jørgen Langkjær er blevet dårligere, mens han venter på at blive opereret. Forløbet fører nu til ændringer på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

De seneste måneder har været opslidende for ægteparret Jørgen og Bente Langkjær, der bor i Eskebjerg ved Kalundborg. 

- Det var frustrerende, men jeg kunne ikke gøre noget ved det, det var bare sådan, det var, fortæller Jørgen Langkjær.

quote Den frustration over, at de bare aflyser, når han allerede ligger dernede, den er altså umenneskelig

Bente Langkjær, Eskebjerg

Jørgen Langkjær har i to år lidt af en nyresygdom efter en infektion. Til en kontrol i maj besluttede lægerne på Holbæk Sygehus, at han nu skulle i gang med dialyse to gange om ugen.

Derfor blev han henvist til en såkaldt AV-fistel operation i armen på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde. Det er en mindre operation, hvor en pulsåre og en blodåre i armen bliver syet sammen. Operationen gør, at blodåren blive større, så man bedre kan føre en nål ind til dialyse flere gange om ugen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Det er over fire måneder siden, at Jørgen Langkjær skulle have haft en såkaldt AV-fistel operation i armen på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde.  Operationen er blevet udskudt fire gange, nu håber han, at det lykkes femte gang.  
Det er over fire måneder siden, at Jørgen Langkjær skulle have haft en såkaldt AV-fistel operation i armen på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde.  Operationen er blevet udskudt fire gange, nu håber han, at det lykkes femte gang.   Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Men nu er der gået over fire måneder, og operationen er gang på gang blevet udsat. Undervejs i forløbet har Bente Langkjær oplevet, at hendes mand er blevet mere og mere dårlig.

- Han har været træt, har sovet meget, og han har haft svært ved at huske ting på grund af, at affaldsstofferne i kroppen hober sig op, fortæller Bente Langkjær. 

Læs også
Kæmper for at få ventelister på operationer ned: Corona kan forsinke igen
Læs også
Kæmper for at få ventelister på operationer ned: Corona kan forsinke igen

Den 22. juni var Jørgen Langkjær til undersøgelse på Karkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde. Derefter fik parret et brev om, at operationen var udsat på grund af corona-situationen. 

- Der var jo mange operationer, der blev aflyst, så det var helt okay, og der var mange, der måtte vente på det tidspunkt, også Jørgen, så det tog vi ikke så tungt, siger Bente Langkjær.  

Artiklen fortsætter under billedet. 

- I begyndelsen var jeg ikke bekymret, for mange oplevede, at operationer blev udskudt på grund af corona, men nu er jeg meget vred og frustreret, fortæller Bente Langkjær.
- I begyndelsen var jeg ikke bekymret, for mange oplevede, at operationer blev udskudt på grund af corona, men nu er jeg meget vred og frustreret, fortæller Bente Langkjær. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

I august får Jørgen Langkjær så en dato for operationen, nemlig den 20. august. Men operationen bliver aflyst, fordi afdelingen på Sjællands Universitets Hospital får en akut patient ind.

Derefter får Jørgen Langkjær en ny tid til den 17. september. Men den bliver aflyst på grund af misforståelser omkring hans medicin.

- Jeg ringede til afdelingen og spurgte, om ikke der var noget med nogle piller, han ikke længere skulle have. Nej, nej, blev der sagt, det havde de styr på. Men det havde de ikke, for da det viste sig, at Jørgen ikke var stoppet med at tage blodfortyndende medicin, blev operationen aflyst, fordi de så ikke kunne operere. Der blev jeg vred, altså hold da op, fortæller Bente Langkjær.  

Får en akut tid 

Derefter får Jørgen Langkjær en akut tid til den 22. september. Han er fastende, og klokken kvart over to om eftermiddagen bliver han kørt ned til operationsgangen og får lagt drop til bedøvelse. Men da en anden operation på afdelingen trækker ud, må operationen igen aflyses.

- Jeg spørger, om han så kan blive der til dagen efter og blive opereret som den første om morgenen, men får at vide, at så bliver de andre patienter skubbet. Der må jeg nok sige, at jeg blev noget anstrengt i ansigtet og blev meget, meget vred og meget frustreret. Den frustration over, at de bare aflyser, når han allerede ligger dernede, den er altså umenneskelig, fortæller Bente Langkjær.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Matias Greve Lindholm, der er ledende overlæge på Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde, beklager forløbet og vil nu sikre, at aflyste patienter fremover beholder deres plads i køen. 
Matias Greve Lindholm, der er ledende overlæge på Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde, beklager forløbet og vil nu sikre, at aflyste patienter fremover beholder deres plads i køen.  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Matias Greve Lindholm, der er ledende overlæge på Kardiologisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Roskilde, beklager forløbet og vil nu sikre, at aflyste patienter fremover beholder deres plads i køen. 

- Det er ikke godt nok. Det patientforløb er under al kritik. Når man bliver booket til en operation, så sætter man sig op til, at man skal opereres, og de pårørende tager fri, og hele ængsteligheden over at skulle opereres er en stor ting, så når Jørgen Langkjær bliver aflyst, og endda så sent op til operationen, så er det et enormt traume, siger han.

Karkirurgisk Afdeling modtager planlagte patienter til operationer, og patienter, der kommer ind akut, og som ikke kan vente, fordi lægerne eksempelvis skal operere med det samme for at undgå en amputation.

- Det er en løbende udfordring. Vi vil helst hele tiden kunne operere og have et operationshold klart, men vi skal også kunne være fleksible med de enkelte patientforløb, siger Matias Greve Lindholm.

Aflyser 1-2 operationer om ugen

På Karkirurgisk Afdeling bliver otte procent af operationerne udskudt, fordi akutte operationer rykker planlægningen. Det svarer til 1-2 operationer om ugen.

Men nu sker der flere ændringer, der betyder, at en patient, der er blevet udskudt en gang, beholder sin plads i køen.

quote Vi skal holde fast i, at det er mennesker, vi arbejder med, ikke tal

Matias Greve Lindholm, ledende overlæge, Kardiologisk Afdeling, Sjællands Universitets Hospital, Roskilde

- Det er noget af det, vi kigger ind i nu, at der skal ske nogle systemændringer. Hvis man er aflyst en gang, så får man en særstatus, der gør, at man ikke skal aflyses igen. Så skal næste tid holdes, det er det, vi anstrenger os for.  Det, der er sket, er, at det er blevet systemtænkning. Vi får et tal for, hvor mange aflysninger vi har, og i stedet for at kigge på, at hver patient er en person med en familie og en baggrund, så kigger man tal og aflyser tallene mere end personerne. Det er det, der sker, når systemet kører. Men vi skal holde fast i, at det er mennesker, vi arbejder med, ikke tal, siger han.

Han sidder på afdelingen og har fastet. Hvorfor beholder I ham ikke på sygehuset og tager ham som den næste dagen efter?

 - Vi vil allerhelst have, at vi ikke har aflysninger, det er meget nemmere. Når det så sker, og en anden operation trækker ud, så er det en svær øvelse at sikre, at der er plads til patienten så hurtigt som muligt, gerne allerede dagen efter. Men vi skal være sikre på, at patienten får en slags VIP-status på ventelisten, så der ikke sker en aflysning igen. Den tid, patienten får, skal ikke være til diskussion, den skal være nagelfast, og det er en rent organisatorisk øvelse, vi skal i gang med, så vi kan få de her udskudte operationer ind, siger Matias Greve Lindholm.

Hvorfor har I ikke en aflysningstid hver dag, så I har råderum? Jeres program er meget tæt.

- Hvis vi hver dag skal lave tider til at gå og vente på, at en udskudt operation kan udføres, så mister vi måske muligheden for at operere op til fire andre patienter, og så har vi fire andre patienter og familier på en venteliste, fordi vi underopererer. Så det er noget med at sikre, at vi udnytter vores kapacitet fuldt ud, og samtidig ikke overbooker. Så fremover skal vi se på, om vi booker for stramt, siger han.

Bente og Jørgen Langkjær bor på en nedlagt skole ved Eskebjerg i Kalundborg Kommune. Jørgen Langkjær er gået på pension, Bente Langkjær arbejder som lærer på Jyderup Skole. 
Bente og Jørgen Langkjær bor på en nedlagt skole ved Eskebjerg i Kalundborg Kommune. Jørgen Langkjær er gået på pension, Bente Langkjær arbejder som lærer på Jyderup Skole.  Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Holbæk Sygehus, der har henvist Jørgen Langkjær til AV-fistel operationen, har nu valgt en midlertidig løsning for at komme i gang med at give Jørgen Langkjær dialyse. Den 5. oktober lagde de et kateter ind ved halsvenen, og Jørgen Langkjær får nu dialyse tre gange om ugen. Bente Langkjær oplever nu, at hendes mand er i bedring. 

- Det betyder, at jeg har fået min mand igen. Han sover ikke hele tiden, og han er begyndt at gå ture igen ned af grusvejen, så det har klart hjulpet. For mig, som er en ung kone i forhold til Jørgen, så er det jo vigtigt, at vi holder ham frisk. Han er lige blevet morfar, han har så meget, som han skal nå endnu, siger Bente Langkjær.

De tør ikke aflyse igen

Den 30. oktober har Jørgen Langkær en ny tid på Karkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital. Og denne gang håber familien, at det lykkes:

- De har tirret den forkerte. Jeg bliver godt nok vred, hvis han ikke bliver opereret, så ved jeg ikke, hvad jeg gør, men jeg kan slet ikke forestille mig, at han ikke bliver opereret den 30. oktober, det kan jeg ikke, siger Bente Langkjær.

Og Jørgen Langkjær er enig:

- Jeg tror ikke, at de tør aflyse min operation igen eller afvise mig, eller hvordan jeg skal sige det. Det tror jeg ikke, at de gør. 


Nyhedsoverblik