Jean får erstatning efter misbrug: - Måske vil kommunerne tænke lidt mere i fremtiden

Kalundborg Kommune skal betale 300.000 kroner i erstatning til Jean Rasmussen, fordi den ikke greb ind overfor den stedfar, der misbrugte hende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da Jean Rasmussen var otte år gammel, blev hun første gang misbrugt seksuelt af sin stedfar. Hun fortalte kommunen, at hun blev misbrugt derhjemme, og der blev arrangeret besøg i hjemmet og familieterapi, men overgrebene fortsatte i flere år.

- Det står tydeligt i mine papirer, at jeg har siddet til et møde og banket i bordet og sagt, at det var rigtigt nok, selvom jeg ikke var særlig gammel, har Jean Rasmussen tidligere fortalt TV ØST.

quote Jeg tror bare, jeg har haft brug for anerkendelsen af, at der var nogen, der skulle have gjort noget, og at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne

Jean Rasmussen, Slagelse

Og nu har hun så fået rettens ord for, at den daværende Bjergsted Kommune og nuværende Kalundborg Kommune burde have grebet ind. Østre Landsret har dømt kommunen til at betale 300.000 kroner i erstatning til Jean Rasmussen.

- Jeg tror bare, jeg har haft brug for anerkendelsen af, at der var nogen, der skulle have gjort noget, og at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne. Der var andre, der ikke gjorde det, de skulle have gjort. Og måske kunne det have været en anderledes opvækst for mig, siger Jean Rasmussen til TV ØST, efter dommen faldt i dag. 

Artiklen fortsætter under billederne... 

 
 
Foto: Morten Spuhr - TV ØST
I dag fik Jean Rasmussen landrettens dom i sagen.
I dag fik Jean Rasmussen landrettens dom i sagen.
Foto: Morten Spuhr - TV ØST

Håber at inspirere andre

I 2012 lagde hun sag an mod sin stedfar, og i byretten blev han dømt til fængsel for overgrebene. Efterfølgende stævnede Jean Rasmussen Kalundborg Kommune. Nu håber hun, at dommen kan få betydning for, hvordan kommuner håndterer misbrugssager i fremtiden.

- Jeg kan jo ikke gøre noget ved det, der er sket med mig. Men måske vil kommuner tænke mere i fremtiden, hvis de får et større ansvar. Måske vil de handle lidt mere, fordi det kan have økonomiske konsekvenser for dem ikke at gøre det, siger Jean Rasmussen.

quote Men måske vil kommuner tænke mere i fremtiden, hvis de får et større ansvar. Måske vil de handle lidt mere, fordi det kan have økonomiske konsekvenser for dem ikke at gøre det

Jean Rasmussen, Slagelse

Sagen om Jean Rasmussen får nemlig principiel betydning, fordi det er første gang, at retten har taget stilling til en kommunes indgriben overfor overgreb i egen familie og altså ikke i en plejefamilie.

I dag bor Jean Rasmussen i Slagelse, og hun kæmper stadig med posttraumatisk stress og depression efter barndommen. Men hun håber, at hun kan være en inspiration for andre.

- Jeg håber, at flere tør gøre noget, fordi jeg ved, hvor vigtig anerkendelsen er inde i en, siger hun.

Kalundborg Kommune har ikke ønsket at udtale sig om sagen i dag, men de har tidligere sagt til TV ØST, at Bjergsted Kommune ifølge dem fulgte lovgivningen. De tager dog dommen til efterretning.