Ildsjæles arbejde bærer frugt - natursmuk halvø er i stor udvikling

Milliondyrt projekt har forøget både besøgs- og indbyggertallet på Røsnæs. Bag initiativet står en gruppe lokale borgere, der har kæmpet i årevis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det begyndte i 2007 som et brændende ønske blandt en gruppe borgere på Røsnæs om, at flere skulle udforske og møde den natur, de selv til daglig er naboer til.  

13 år senere er der nærmest sket en forvandling på den nordvestsjællandske halvø.

Der er ikke blevet pillet ved det betagne grønne landskab, men det er blevet gjort mere tilgængelig for lokale og besøgende.

quote Det er vigtigt, at vi ikke ødelægger den natur, vi har

Mogens Anholm, næstformand i Røsnæs Udvikling- og Beboerforening

Det er sket i form af projektet Røsnæs Rundt, en 25 kilometer lang rute med nedslagspunkter - såkaldte landmarks – som er en række bygninger og små opholdssteder, der hver fortæller en historie og forholder sig til naturen.

I 2015 stod de første landmarks klar – i dag er der 13. Blandt andet et naturrum og et aktivitetshus, der er bygget i træ.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 

Projektet har kostet 19,5 millioner kroner. Fonde har bidraget med langt størstedelen af dem, og Kalundborg Kommune har kastet penge i projektet, der er lavet til folket – og også bliver brugt af det.

- Det er vigtigt, at vi ikke ødelægger den natur, vi har, men vi må gerne vise den frem, for den kan netop tåle at blive vist frem, siger Mogens Anholm, næstformand i Røsnæs Udvikling- og Beboerforening.

Råd: Tag sagen i egen hånd

De mange års hårdt arbejde og det milliondyre projekt har gjort, at besøgstallet er steget, og at flere nu vælger at bosætte sig på Røsnæs.

Og læren og budskab blandt ildsjælene er, at man ikke skal lægge udviklingen af en egn i hænderne hos den pågældende kommune.

- Der skal være en gruppe frivillige, nogle, der tager stafetten og går foran, siger Troels Birk Kristoffersen, formand i Røsnæs Udvikling- og Beboerforening.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et andet af projektets bygningsværker er naturrummet, der bruges til fordybelse og fællesspisning. 
Et andet af projektets bygningsværker er naturrummet, der bruges til fordybelse og fællesspisning.  Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

I fremtiden kan lokale borgere og besøgende på Røsnæs blandt andet tage et stort udekøkken i træ i brug, som er et af flere nye tiltag.

De lokale ildsjæle blev i oktober sidste år hædret for deres indsats, da de blev nummer to ved uddelingen af Landdistriktsprisen.


Nyhedsoverblik