Hus i fare for kollaps

I Kulby ved Høng er et hus i risiko for at styrte sammen, efter ISS har gravet ud i kælderen. ISS mener dog ikke nødvendigvis, det er firmaets skyld.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Familien Maack har i snart en måned boet i et hus med store revner i to ydervægge. Indenfor er gulvet i stuen begyndt at hælde ud mod den ene side, og flere døre kan ikke længere lukke.


- Faren er jo, at hele den ene væg ryger ind, og huset rent faktisk vælter, siger Michael Maack, der ejer huset på Kulbyvej 26.


Udgravninger er gået galtRevnerne er kommet efter en fejlslagen renovation af kælderen.


Michael Maack begyndte selv at grave ud for at kunne lægge gulvvarme, men opgaven blev hurtig for uoverskuelig, så han hyrede ISS Kloak og Industriservice til at gøre det færdigt. Det gjorde firmaet, men det gik ikke godt.


Ingeniører: Ansvarsløs udgravning


Familien Maack har betalt et rådgivende ingeniørfirma, Tetcon A/S til at vurdere skaderne. I firmaets rapport fra 25. februar står der bl.a.:


Der er tale om alvorlige følgeskader, efter ansvarsløs udgravning, hvor der er gravet under kælderens fundaments underkant, hvilket, som er almindeligt kendt af folk i byggebranchen, er forbundet med meget stor risiko og følgeskader.


Hele situationen har gjort familien godt vred på ISS, som ikke engang har været og besigtige skaderne.


- Vi hyrer nogle professionelle folk, som burde vide, hvad de har med at gøre, siger Michael Maacks kone, Charlotte Maack og fortsætter:


- Selvfølgelig kan sådan nogle ting ske, det kan man ikke gardere sig imod, men de burde jo have vidst bedre, så det måske ikke havde udviklet sig, som det gjorde.


ISS: Måske erstatning


Hos ISS har de sendt sagen videre til firmaets forsikring, som skal vurdere sagen.


- Jeg skal ikke kunne sige, om vi har lavet en fejl i forbindelse med det her arbejde. Det er noget arbejde, vi har foretaget i forlængelse af, at Michael Maack selv var gået i gang med at grave i sin kælder, siger kommunikationschef i ISS, Kenth Kærhøg.


Men burde I så ikke have stoppet gravearbejdet?


- Hvis vi har lavet en fejl, så er det vores ansvar, og så vil der blive udbetalt en erstatning, siger kommunikationschefen til TV2 ØST.


Bredere revner for hver dagI Kulby er Michael Maack træt af, at ISS ikke tager problemet mere alvorligt og hjælper familien med at få stoppet skaderne på huset, så de ikke bliver større. Lige nu bliver revnerne dybere og bredere for hver dag, der går med et ødelagt fundament.


- De skulle have været på banen meget tidligere og sagt, ja, det er smuttet det her, men nu tager vi os af det og får rettet op på det her, siger husejeren.