Høj coronasmitte: Nu kommer der strenge krav til besøg på plejecentre

Smitte med coronavirus blandt borgerne i fire sjællandske kommuner får konsekvenser for beboerne på plejehjemmene og deres venner og pårørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Smitten med corona stiger i en række sjællandske kommuner. Det såkaldte smittetryk er højt, og det fører nu til et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som har medført strenge besøgsrestriktioner. Det gælder blandt andet i Kalundborg.

Kort fortalt skal besøg til beboere på plejehjemmene i den kommende månedstid ske udenfor, undtagen nærmeste pårørende, forklarer formand for Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune i en pressemeddelelse:

quote Det, at vi andre bliver smittet, det får nu betydning for besøg på plejehjem

Søren Ole Sørensen, direktør, Kalundborg Kommune

- Til forskel fra i foråret må hver beboer på kommunens plejecentre ifølge påbuddet have én fast pårørende, der må komme på besøg i beboerens bolig, men ikke i fællesrum, og andre pårørende må gå tur udendørs med de ældre, siger Peter Jacobsen og tilføjer:

- Vi håber, at vi på denne måde kan komme godt igennem besøgsrestriktionerne, som er hårde for både beboere, pårørende og medarbejdere på plejecentrene.

Gælder også Holbæk, Næstved og Slagelse

De nye midlertidige restriktioner gælder for besøg på alle kommunens plejecentre, og ældreudvalgsformanden håber på forståelse fra de pårørende.

Særligt for plejecentret Jernholdt-parken, hvor Kalundborg Kommune i tirsdags kunne fortælle om smittede blandt beboere, er der foreløbigt forbud mod besøg.

Tidligere på ugen var Kalundborg med 138 den kommune her i regionen, der havde fjerde flest smittede med 100.000 indbyggere. Også i Holbæk, Næstved og Slagelse er smitten høj, og også disse kommuner her fået brev fra Styrelsen for Patientsikkerhed om at begrænse besøg.

Her har restriktionerne været gældende siden 6. november, men det bliver nu forlænget.

- Vi går ud i pressen med det her, for at gøre folk opmærksomme på, at det, at vi andre bliver smittet, det får nu betydning for besøg på plejehjem, siger direktør Søren Ole Sørensen, Kalundborg Kommune, der håber, at alle vil udvise forsigtighed så smitten kan komme på retur.

Påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed er foreløbigt gældende til d. 15. december 2020, men kan blive ophævet tidligere eller forlænget med udgangspunkt i situationen, skriver Kalundborg Kommune i en meddelelse.

Besøgende skal registreres

Restriktionerne betyder, at alle besøg i den kommende måned som udgangspunkt skal ske udendørs. Kun i kritiske situationer, kan der gøres undtagelser.

Den nærmeste pårørende til en beboer har dog også forsat lov til at komme inden for. Det kræver dog, at den pårørende er registreret på plejecentret som den faste besøgende. Dette kan være et familiemedlem eller en ven.

- Der arbejdes endvidere på, at så hurtigt som muligt at have indrettet indendørs besøgsrum, hvor besøg kan foretages af to pårørende ad gangen uden at komme i nærheden af andre beboere, skriver Kalundborg Kommune.

Den person, der bliver den faste besøgende, skal registreres hos plejepersonalet, så det sikres, at der kommer så få forskellige personer som muligt, for at forebygge mod smittespredning af coronavirus på plejecentrene.

Fodterapeuter, præster, frisører og lignende har fortsat adgang til plejecentrene.

Borgere der er visiteret til daghjem på Rørmosecentret og Nyvangsparken vil fortsat have adgang til plejecentrene, men borgere, der bruger dagcentre beliggende på andre plejecentre er omfattet af påbuddet fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til TV2 ØST, at de gældende påbud udstedes ud fra en konkret vurdering samt de opgjorte smittetal i de enkelte kommuner.