Helikopterstyrt: Vraget bjærges fredag

Dagen for hvornår de sidste dele af vraget af den helikopter, der fredag styrtede ned ud for Røsnæs, skal hentes op, er udskudt til fredag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag bliver angiveligt dagen, hvor de sidste dele af den helikopter, der i sidste uge styrtede i havet ud for Røsnæs, kan bjærges. Planen var egentligt, at delene skulle være bragt i land i morgen onsdag, men på grund af vejrforholdene er bjærgningen blevet udskudt.

- Vi vil have helikopteren op i den her uge, men det sker, når vejrforholdene er bedst, og nu ser det ud til, at være på fredag. Det drejer sig om at få så stille en havoverflade som muligt, siger Martin Puggaard, der er chef for Havarikommissionen.

Ingen sort boks

Kort før klokken 12 fredag i sidste uge modtog alarmcentralen et opkald fra en sejler, der havde set helikopteren styrte i havet mellem Røsnæs og Samsø. Både Søværnets Operative Kommando, Flyvevåbnet, politi og brandvæsen ledte efter vrag og de 4 personer, der var ombord, men desværre var alle 4 omkommet.

Helikopteren var en Robinson 44 Clipper 2, som er en mindre helikopter uden sort boks. Derfor er det kun vidner og vragdele, der kan være med til at opklare, hvad der gik galt i fredags. Helikopteren er udstyret med floats, som er beregnet til at nødlande på vand. De bliver udløst ved tryk på en knap i forbindelse med eksempelvis nødlandinger, men om det skete, er endnu uklart.

Svært vejr at navigere i

Den tidligere jagerpilot og erfarne helikopterpilot Hugo Bach har tidligere på dagen sagt til eb.dk, at det var diset i området, da helikopteren styrtede ned, og hvis der samtidig er vindstille, vil piloten have svært ved at navigere ud fra en udsigt, hvor himmel og jord ser ud til at gå i et.

Han forklarer ydermere, at private piloter som regel kun lærer at styre efter de visuelle regler, mens erhvervspiloter også lærer at flyve via instrumenterne, og den manglende uddannelse og vejrforholdene kan have gjort det svært for helikopterpiloten at finde vej i disen.