¨

Havvindmølle-debat til Christiansborg

Foto: TV ØST

Debatten om opsættelsen af havvindmøller ved Jammerland Bugt, når nu til Christiansborg.

Det er folketingspolitiker Jacob Jensen (Venstre), der vil have energiminister Rasmus Helveg Petersen (Rad. V.) til at forholde sig til den mulige opsætning af de kystnære vindmøller ved Jammerland Bugt.

Der har været stor protest mod møllerne fra blandt andet campingpladsen ved Bjerge Strand og en stor del af sommerhusejerne i området.

Jacob Jensen mener derfor ikke, at opsætningen er i overensstemmelse med energiforliget, der siger, at der bør være lokal opbakning til opsætning af kystnære vindmøller. I april var flere hundrede mennesker mødt op for at protestere over møllerne til et stort borgermøde.

Han har derfor bedt ministeren om at forholde sig til et eventuelt stop af projektet. Blandt andet spørger han:

- Er Ministeren enig i, at der som aftalt i energiforliget fra marts 2012 bør være lokal opbakning til opsætning af kystnære havvindmølleparker?

Ministeren: Der må være gået valgkamp i den

Energiminister Rasmus Helveg Petesen giver allerede nu et rungende nej på det spørgsmål, og giver desuden ikke meget for Jacob Jensens kritik.

- Der må være gået valgkamp i den. Det virker som om, han løber efter en folkestemning. Men han har ikke forstået energiforliget korrekt, siger han.

Ifølge ministeren er havvindmølleprojektet ved Jammerland Bugt nemlig slet ikke omfattet af energiforliget, men af en anden ordning. Og han mener, at møllerne vil være en kæmpe gevinst, da de vil producere billig energivenlig strøm.

Og på spørgsmålet, om borgerne i området kan regne med et eventuelt stop af projektet, er svaret også afvisende.

- Utilfredsheden er noteret, men jeg vil mane til, at man ikke tillægger de her møller dæmoniske egenskaber. De nærmeste kommer til at stå fire kilometer ude på vandet. Og som regel er kritikken, at de store møller skal ud på vand - og det kommer de netop her, siger Rasmus Helveg Petersen.

Om havvindmølleprojektet:

- Det er firmaet European Energy Offshore A/S, der vil opføre hav-vindmølleparken.

- Planen er, at vindmøllerne skal stå i Jammerland Bugt - mellem 4 og 20 kilometer ud for kysten, hvor der ligger mange sommerhuse.

- Der skal opstilles op til 80 møller - der er op til 200 meter høje. 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App