Grete er 92 år og aktiv kunstner: - Der er så mange ting, jeg gerne vil

Selvom billedkunstner Grete Balle har rundet de 92 år, så har hun ikke tænkt sig at lægge penslerne på hylden.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den 92-årige billedkunstner Grete Balle fra Kalundborg har trods en karriere på knapt 70 år ikke tænkt sig at lægge penslerne fra sig foreløbig.

For idéerne står i kø.

- Jeg er altid nærmest lidt bagefter, for der er så mange ting, jeg gerne vil, siger Grete Balle i TV-ØSTs kulturprogram Udtryk.

Hun er trods sine 92 år stadig i fuld kunstnerisk vigør.

Grete Balle fra Kalundborg.
Grete Balle fra Kalundborg.
Foto: TV ØST

TV ØST mødte hende i hendes hjem i Kalundborg, der rummer atelier i kælderen og værksted på første sal. I atelieret arbejder Grete Balle på flere forskellige malerier på samme tid. I værkstedet skaber hun stofcollager, som er billeder syet af stof i forskellige farver, størrelser og teksturer. 

Grete Balle fra Kalundborg.
Grete Balle fra Kalundborg.
Foto: TV ØST

Grete Balle er konstant i gang. Selv når hun ser fjernsyn om aftenen, ligger farver og papir klar: For idéerne kan komme når som helst.

Debuterede som 24-årig

Og idéerne er kommet igennem en lang og imponerende karriere.

Den erfarne kunstner debuterede som 24-årig med et maleri på Kunstnernes Efterårsudstilling. Det var dog hendes billedvævninger fra 1960erne, der for alvor slog hendes navn fast på den danske kunstscene.

Billedvævningerne var eksperimenterende og langt fra datidens brugskunstvævning som man kendte det fra for eksempel viskestykker. 

Grete Balle fra Kalundborg.
Grete Balle fra Kalundborg.
Foto: TV ØST

Grete Balles væverier var kunst med stort K og hun vævede foruden garn med blandt andet fiskenet, reb og pigge fra et hulepindsvin. I dag væver hun ikke længere, men hendes billedvævninger kan blandt andet ses i otte forskellige kirker, som hun har skabt altertæpper til. 

Udtryk tegner et portræt af Grete Balle og tager med hende til Viskinge Kirke, hvor et af hendes altertæpper hænger. Se med på TV ØST den 24. maj klokken 19.50.