Gratis studieboliger og samarbejde med industrien skal trække arbejdskraft til Kalundborg

Et nyt kandidathus skal sammen med gratis studieboliger trække kandidatstuderende fra hele landet til Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er rift om fremtidens tænkere inden for bioteknologi og grønne løsninger.

Og med et nyt forsknings- og uddannelsessted for kandidatstuderende vil Kalundborg forsøge at trække dem til kommunen.

- Projekthuset er et kandidathus, hvor studerende fra forskellige universiteter i Danmark kommer og laver deres masterprojekt sammen med industrien, fortæller Michael Hallgren, der er produktionsdirektør i Novo Nordisk.

Det nye uddannelseshus skal hedde Biomanufacturing Project House (BPH), og bygningen kommer til at ligge lige ved siden af det sted, hvor Novo Nordisk har sit største produktionsanlæg.

Video: Sådan kommer det nye hus til at se ud:

 

Det er også Novo Nordisk, der sammen med Novozymes og Novo Nordisk Fonden, samlet har bevilliget 120 millioner kroner til projektet.

- Vi håber dels at få en masse gode projekter, kommende medarbejdere og grøn omstilling, siger Michael Hallgren.

Et sted at fordybe sig 

Projekthuset bliver et sted, hvor virksomheder, forskere og kandidatstuderende kan gennemføre kandidatprojekter og arbejde med fremtidens grønne løsninger.

quote Her tager man til for at fordybe sig fagligt, fordi vi har Skandinaviens største biotechklynge. Her er der virkelig noget at tage fat i

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune.

De studerende vil få tilbudt stipendier på op til 12 måneders ophold i Kalundborg med betalt studiebolig.

Og kommunens borgmester er glad for, at projektet nu kan sættes i gang.

- Jeg synes, det er fantastisk, fordi der har været rigtig mange inde over, for at det kan lade sig gøre i Kalundborg, og det er nu lykkedes. Så det er med til at løfte hele niveauet i Kalundborg - og i Region Sjælland faktisk også, siger Martin Damm (V).

Og han mener, at Kalundborg kan tilbyde de studerende noget, som de store studiebyer ikke kan.

- Jeg plejer gerne at sige med et glimt i øjet, at i de store studiebyer, der tager man hen for at være i byen, her tager man til for at fordybe sig fagligt, fordi vi har Skandinaviens største biotechklynge, her er der virkelig noget at tage fat i, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune.
Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Også i Novo Nordisk tror man på, at projekthuset kan tiltrække studerende, og så håber man på, at de studerende også har lyst til at blive, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

- Vi har rigtig gode erfaringer og gode data, der viser, at når vi først har fået de studerende herud og set, hvad Kalundborg rent faktisk har at byde på, både arbejdsmæssigt men også fritidsmæssigt, så bliver de, siger Michael Hallgren.

Artiklen fortsætter under billedet.

Michael Hallgren, produktionsdirektør, Novo Nordisk.
Michael Hallgren, produktionsdirektør, Novo Nordisk. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Skal samarbejde med landets universiteter

BPH vil blive drevet af Professionshøjskolen Absalon, der i forvejen uddanner diplomingeniører i Kalundborg. Herfra vil studerende fra danske og internationale universiteter udføre anvendt forskning inden for blandt andet bioproduktion i samarbejde med de lokale industriaktører.

Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København
Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København

- Vi skal agere matchmaker mellem industri og universiteter og understøtte, at der udvikles konkrete og relevante forskningsprojekter til de studerende. Herudover vil industrien kunne samarbejde om og få støtte til forskning hos BPH, fortæller Camilla Wang, der er rektor på Professionshøjskolen Absalon i en pressemeddelelse.

For at tiltrække kloge hoveder fra hele landet, kan studerende fra blandt andet DTU, Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet også have mulighed for at lave projekter i Kalundborg.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er her på marken ved siden af Novo Nordisk, Biomanufacturing Project House kommer til at ligge.
Det er her på marken ved siden af Novo Nordisk, Biomanufacturing Project House kommer til at ligge. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Den nye infrastruktur er et godt første skridt mod at gøre Kalundborg-miljøet endnu mere attraktivt for studerende og forskere. Viden fra de studerendes hjemmeinstitutioner kombineret med indsigt fra industriel praksis har potentiale for innovation, og initiativet vil åbne nye muligheder for vores studerende og forskere, siger Bjarke Bak Christensen, der er institutdirektør på DTU Bioengineering i pressemeddelelsen.

Byggeriet af projekthuset begynder efter planen på den anden side af sommerferien, og de første studerende påbegynder projekter hos BPH i begyndelsen af 2022.


Nyhedsoverblik