Gods giver ikke op: - Selvfølgelig skal vi have en landingsbane

Før man søgte om tilladelse, anlagde Kragerup Gods i 2018 en landingsbane. Men nu har et flertal i Kalundborg kommune valgt at nedlægge den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Godsforvalteren på Kragerup Gods, Olav Ditlevsen er ærgerlig over, at Kalundborg Kommune har valgt ikke at godkende godsets landingsbane.

Landingsbanen, der er omkring 600 meter lang, ligger på en mark lige ved det store gods og blev etableret tilbage i 2018. Dog uden at der var søgt om den fornødne tilladelse først. Den kom nemlig først året efter, i 2019.

- Set i bakspejlet ville jeg da ønske, at jeg havde gjort det (søgt om tilladelse red.), siger Olav Ditlevsen og tilføjer:

- Men jeg må jo bare erkende, at det gjorde jeg ikke. Og så kan man sige, at jeg var naiv, men jeg tænkte ikke over det.

Til venstre i billedet ses den 600 meter lange landingsbane, som Kragerup Gods mangler tilladelse til.
Til venstre i billedet ses den 600 meter lange landingsbane, som Kragerup Gods mangler tilladelse til. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Ifølge Olav Ditlevsen blev den forsinkede ansøgning sendt afsted i 2019. Alligevel er den først blevet behandlet af kommunen i juli i år. 

FRONT Flyvebane
Læs også
Gods opførte startbane uden tilladelse - naboer frygter støj fra fly
FRONT Flyvebane
Læs også
Gods opførte startbane uden tilladelse - naboer frygter støj fra fly

Den del af sagen tager Olav Ditlevsen helt roligt og forklarer selv, at det blandt andet skyldes  forsinkelser grundet coronapandemien.

I ansøgningen fra 2019 foreligger en projektbeskrivelse af etableringen af landingsbanen. 

Den beskriver blandt andet, at der søges tilladelse til samlet 450 start og landinger af små fastvingede fly samt 50 samlede start og landinger af helikoptere om året.

Ifølge Olav Ditlevsen er det for en sikkerhedsskyld højt sat.

- 450 flyvninger kommer der jo ikke. Jeg forventer ikke, at der kommer særlig mange, siger han.

quote Personligt er jeg dårlig til at give op. Selvfølgelig skal vi have en landingsbane

Olav Ditlevsen, godsforvalter på Kragerup Gods

Drømmen varer ved

Til trods for kommunens afvisning af den nuværende landingsbane holder Olav Ditlevsen fast i ønsket om en start- og landingsbane ved Kragerup Gods.

- Personligt er jeg dårlig til at give op. Selvfølgelig skal vi have en landingsbane. Hvordan det kommer til at ske, det ved jeg ikke endnu. Men en landingsbane skal vi i hvert fald have, understreger han.

Godsforvalteren på Kragerup Gods, Olav Ditlevsen, har ikke i sinde at give op. Han vil stadig kæmpe for at få en tilladelse til at have en landingsbane på godset.
Godsforvalteren på Kragerup Gods, Olav Ditlevsen, har ikke i sinde at give op. Han vil stadig kæmpe for at få en tilladelse til at have en landingsbane på godset. Foto: Privatfoto

Banen skal være til privat brug og til brug for godsets gæster.

Da der er tale om færre end 100 flyvninger om måneden, kræver tilladelsen ikke en miljøgodkendelse, men der skal forelægge en landzonetilladelse. 

Jakob Bech Jensen
Læs også
Politikere vrager ansøgning fra gods – vil ikke lovliggøre omstridt flyveplads
Jakob Bech Jensen
Læs også
Politikere vrager ansøgning fra gods – vil ikke lovliggøre omstridt flyveplads

Kommunen uenig om landingsbane

Ifølge Kalundborg Kommunes administration står der for så vidt intet til hinder for at godkende landingsbanen. Men det er der ikke enighed i, i Teknik- og Miljøudvalget.

Efter et møde i udvalget torsdag oplyste formanden Jakob Beck Jensen (V) til TV2 ØST, at han og det øvrige udvalg er uenige med administrationen.

- Vi er gået imod indstillingen fra administrationen. Vi valgte ikke at godkende den her landzonetilladelse.

quote Jeg tager klart afstand fra, at man har etableret pladsen inden, man har fået tilladelse

Jakob Beck Jensen (V),formand i Teknik- og Miljøudvalget

Ifølge udvalgsformanden er det banens placering i forhold til naboer, som gør den aktuelle landingsbane problematisk. Men det er også den manglende ansøgning, der har spillet en rolle.

- Jeg tager klart afstand fra, at man har etableret pladsen inden, man har fået tilladelse, understreger Jakob Beck Jensen og tilføjer:

- Helt generelt vil jeg komme med den opfordring til Kragerupgård (Kragerup Gods, red.) og alle andre, at inden, man bygger noget, så søger man om det først. Det skal være vores klare opfordring fra udvalget.

Jakob Beck Jensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborgs Kommune, tager afstand fra, at godset har etableret landingsbane, før de søgte om tilladelse herom.
Jakob Beck Jensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborgs Kommune, tager afstand fra, at godset har etableret landingsbane, før de søgte om tilladelse herom. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Udvalgsformanden oplyser dog, at de mener, der er en mulighed for en landingsbane, hvis der findes en bedre placering  på Kragerup Gods' jord.

- Hvis de (Kragerup Gods, red.) ønsker den landingsbane her, har de mulighed for at sende en ansøgning om en ny placering, og det er mit indtryk, at den vil udvalget se positivt på, siger Jakob Beck Jensen.

Det glæder godsforvalter Olav Ditlevsen, som er ærgerlig over hele forløbet.

- Jeg vil ikke lave noget ballade. Men det har jeg selvfølgelig allerede gjort. Jeg er dybt skuffet over det, der er sket. Men der bliver en landingsbane. Det gør der, siger han.