¨

Gidsler må vente længe på frigivelse

Foto: TV ØST

En ventetid på et halvt år kan være meget realistisk for de danske sejlere fra Kalundborg, der er tilbageholdt af pirater.

Der kan komme til at gå over et halvt år, før de syv danske gidsler i den seneste piratkapring ud for Somalia bliver frigivet.

Det vurderer Lars Bangert Struwe fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

Han siger, at der nu de næste dage formentlig etableres et samarbejde mellem repræsentanter for piraterne og repræsentanter for de gidseltagne. Det er vigtigt at få fastslået, hvem der skal repræsentere familien.

- Det er et meget komplekst arbejde, for man skal sikre sig, at man forhandler med de rette fra begge sider, siger Lars Bangert Struwe.

Han siger, at de næste par dage også vil vise, hvad piraterne kræver. Det kan ske over familiens advokat, forsikringsselskab eller andre, alt afhængig af, hvordan familien har organiseret sig.

- De danske myndigheder vil stå på sidelinjen. De forhandler hverken med pirater eller terrorister. Der vil gå et lang stykke tid, før vi hører nyt, siger Lars Bangert Struwe.

- Gidslerne risikerer at skulle blive derude i mindst et halvt år, helt sikkert, siger Lars Bangert Struwe.

Det danske krigsskib Esbern Snare er ifølge flere medier på vej til det område i Det Indiske Ocean, hvor kapringen fandt sted.

Søværnets Operative Kommando ønsker dog ikke over for Ritzaus at komme med detaljer om Esbern Snares rolle i forløbet lige nu.

/ritzau/

Tidligere kapringer af lystbåde

Pirater har flere gange forvandlet lystsejlads til mareridt i Det Indiske Ocean, sådan som det er sket for den danske familie, og nogle kapringer er endt meget blodigt.

* Den 22. februar i år blev fire amerikanere på lystbåden S/V Quest dræbt af somaliske pirater, da det amerikanske militær ville befri gidslerne.

* I april 2009 gik det lige så slemt til, da franske specialstyrker ville befri fem gidsler på båden Tanit. Den franske kvinde Florent Lemacon blev dræbt under aktionen.

* Mindre blodigt gik det til, da det britiske ægtepar Paul og Rachel Chandler blev frigivet mod løsepenge. Parret var til gengæld gidsler i næsten 400 dage, efter at lystbåden Lynn Rival blev kapret i oktober 2009 nær Seychellerne.

* Et sydafrikansk par, Bruno Pelizzari og Deborah Calitzer, er fortsat gidsler hos somaliske pirater. Deres båd S/Y Choizil blev kapret nær øen Bajuni ved Somalias kyst i november 2010.

/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App