Gangbesværede beboere plaget af ustabil elevator

Gangbesværede beboere i Kalundborg er endt i en konflikt om en elevator. Kommunen bakker dem op, mens boligselskabet ønsker, at de flytter ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Randi Carlsen er meget glad for sin lejlighed på 2. sal på Lundevej i Kalundborg, selvom hun er afhængig af sin elscooter for at komme rundt.

Hun er såkaldt KOL-patient og har kun 35 procent af lungekapaciteten tilbage.
Lungesygdommen gør, at hun nærmest kun kan komme uden for sin dør på fire hjul.

I fire år har hun boet på Lundevej, og her er elevatoren hendes eneste vej ud af hjemmet.
Så når den er ude af drift, kan hun ikke overskue at tage trappen.

- Når jeg har været ude at handle, og jeg skal op med mine varer. Der har jeg siddet på trappen og tudet nogle gange, fordi jeg kan næsten ikke overskue det, siger Randi Carlsen. 

Elevator repareret for 870.000 kroner

Det er Kalundborg Almenyttige Boligselskab (KAB), der har ansvaret for elevatoren. Boligselskabet har repareret elevatoren flere gange. Og de har brugt omrking 873.000 kroner på reparationerne inden for de sidste fire år.

Men KAB's formand Richard Poulsen mener, at der slet ikke burde bo folk med gangbesvær i lejlighederne på de øverste etager. Efter hans mening er beboerne til en vis grad selv skyld i problemerne med den ustabile elevator.

- Hvis sådan en elscooter støder i mod dørene, så går elevatoren i stå. Det er det der sker ofte. Nu har vi ofret over 800.000 kroner på den elevator, og vi kan faktisk ikke blive ved, siger Richard Poulsen og fortsætter:

- Problemet er, at man ikke skal have folk med handicap op på anden sal, når det er almindelige familieboliger. Og især ikke med elscootere, der ikke er plads til i en elevator.

Hvis elevatoren bliver ved med at gå i stykker, kan det på sigt betyde, at beboerne selv skal betale for reparationerner gennem en højere husleje.

Får opbakning fra kommunen

Det er ikke godt nok, at beboere som Randi Carlsen ikke kan være sikre på, at de kan bruge elevatoren til hverdag. Sådan lyder det fra en af medlemmerne i Ældre- og Sundhedsudvalget i Kalundborg Kommune.

Kommunen har vistiteret flere borgere til lejlighederne, som har svært ved at komme rundt. Niels-Erik Sørensen (V) synes det er for dårligt, at man endnu ikke har fundet en løsning, så elevatoren kan køre driftssikkert.

- Det er fint nok, at man har en udendørselevator, men den skal jo virke. Vi er afhængige af, at den virker, for vi har nogle boende, som er afhængige af elevatoren, når de skal ned og op hver eneste dag. Så det er kritisabelt, at den ikke virker, siger Niels-Erik Sørensen (V).

Kalundborg Kommune har inviteret boligsselskabet til et møde i næste uge for at finde en løsning på problemet.