¨

Friskole med succes - har fået 130 procent flere elever på et år

Elias og Emine fra 6.B på Friskolen på Røsnæs har pt klasselokale i skolens gymnastiksal. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

De kan ikke få armene ned på Friskolen på Røsnæs. Skolen har kun eksisteret et år, men har over dobbelt så mange elever, som da den var en folkeskole.

Det kniber med at finde plads til alle børnene på Friskolen på Røsnæs. Derfor har 6.B fået klasselokale i gymnastiksalen.

- Jeg synes både det er godt og dårligt, siger en af eleverne, Emine Rydstrøm og fortsætter:

- Der er bordtennis og madrasser herinde, men på den anden side, så kommer der virkelig meget sol lige ned i ansigtet.

Oppe over ribberne langs den ene væg i gymnastiksalen er der nemlig vinduer uden gardiner, og her skinner solen ind en stor del af dagen.

Artiklen fortsætter under billedet.

6.B på Friskolen på Røsnæs har fået midlertidigt klasseværelse i gymnastikskolen. Det skyldes pladsmangel. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Det er da også kun en midlertidig løsning, at 6.B har klasselokale i gymnastiksalen.

- Vi er faktisk ved at skal have gjort klar til at få lavet klasselokaler til de store elever, fortæller Lene Kristina Haue, som er næstformand i skolebestyrelsen. Hun fortæller, at der snart kommer nogle pavilloner op, som skal huse skolens ældste elever.

Sidste skoleår gik det jo bare stødt op ad, der gik ikke lang tid, før vi rundede 100 elever.

Jakob Søborg, skoleleder, Friskolen på Røsnæs

Har fået flere elever

Årsagen, til at der mangler lokaler, er, at skolen ikke længere kun går til 6. klassetrin, men op til 9., og at antallet af elever er vokset med 130 procent.

Da kommunalbestyrelsen i Kalundborg kommune i 2017 besluttede at lukke folkeskolen på Røsnæs, gik der lige omkring 60 elever. Nu går der 137.

- Det kan vi jo ikke få armene ned over, fortæller skoleleder Jakob Søborg og fortsætter:

- Sidste skoleår gik det jo bare stødt op ad, der gik ikke lang tid, før vi rundede 100 elever.

Eleverne kommer primært fra andre skoler i kommunen, bl.a. folkeskolerne Nyrupskolen, Raklev Skole og Skolen på Herredsåsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Friskolen på Røsnæs har eksisteret i et år. Antallet af elever er mere end fordoblet, siden skolen var en folkeskole. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Succes skyldes markedsføring 

Friskolen på Røsnæs minder egentlig meget om den folkeskole, der lå her før. Men når friskolen foreløbig klarer sig bedre, skyldes det markedsføring, mener næstformanden i skolebestyrelsen:

- I forvejen var der jo en rigtig, rigtig god skole herude, en vildt velfungerende og super god skole, en udeskole med vildt engagerede lærere. Så vi har markedsført os på at fortsætte den gode stil, som skolen havde, hvilket rigtig mange mennesker inde i Kalundborg slet ikke var vidende om, siger Lene Kristina Haue.

Vi har markedsført os på at fortsætte den gode stil, som skolen havde, hvilket rigtig mange mennesker inde i Kalundborg slet ikke var vidende om.

Lene Kristina Haue, næstformand, skolebestyrelsen, Friskolen på Røsnæs

Kræfterne bag friskolen besluttede rimelig tidligt i forløbet at oprette en facebookside, hvor de orienterede om hvert skridt, de tog i retning mod en friskole.

- Men vi har også deltaget i erhvervsmesser i Kalundborg, lavet åbent hus arrangementer på skolen og søgt fonde for at kunne finansiere aktiviteter herude, som havde til formål at reklamere for vores projekt, siger Lene Kristina Haue.

Artiklen fortsætter under billedet.

Næstformand i skolebestyrelsen, Lene Kristina Haue mener, det er bestyrelsens markedsføring af friskolen, der har ført til, at elever er strømmet til skolen. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Politiker: Folkeskoler skal blive bedre til markedsføring

I Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune giver friskolens succes stof til eftertanke hos formanden.

- Det er godt, at der er nogle forskellige valgmuligheder, friskoler eller folkeskoler, det er jo sådan set forældrenes valg, men vi har en opgave som kommune i at skulle sikre, at det produkt, som vi har i kommunen, er rigtig godt. Vi har også en opgave i at fortælle, at det er rigtig godt, og det har vi måske ikke altid været lige gode til, simpelthen fordi at vi har taget det som en naturlig ting, at børn går i folkeskole, og sådan er det ikke længere, siger han.

Karl-Åge Hornshøj Poulsen fra Børn- og Familieudvalget i Kalundborg Kommune mener, at kommunen kan lære noget af den succes, som Freiskolen på Røsnæs har oplevet. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App