Fra i dag må flere møde på arbejde: - Vi skal undersøge, hvordan vi skal arbejde i fremtiden

Som led i genåbningen den 21. maj må flere igen møde fysisk på arbejde. Flere arbejdspladser her i landsdelen har dog allerede budt de fleste medarbejdere velkommen tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fredag går endnu en ny genåbningsfase i gang. Det betyder blandt andet, at flere nu igen må møde fysisk ind på arbejde.

Anbefalingen lyder, at 20 procent nu må skifte hjemmekontoret ud mig kollegasnak ved kaffemaskinen.

Men for flere arbejdspladser her i sendeområdet har den yderligere genåbning ikke den store betydning. Det gælder blandt andre i Vordingborg Kommune.

quote - Nogen vil arbejde hjemmefra nogle dage, mens andre vil møde ind hele ugen

Lau Svendsen-Tune, kommunaldirektør i Vordingborg Kommune

- Vi har mange, der i forvejen er på arbejde, fordi de varetager kritiske funktioner. Hele vores socialområde, ældreområdet og skoleområdet har jo været i fuld drift. Det er kun en lille del, der arbejder hjemmefra, lyder det fra Lau Svendsen-Tune, der er kommunaldirektør i Vordingborg Kommune.

Vordingborg Kommune har omkring 4000 ansatte. Ifølge kommunaldirektøren er der kun omkring 300 af dem, der fortsat arbejder hjemmefra på fuld tid.

- Vi betragter reglerne sådan, at det er 20 procent af dem, der arbejder hjemmefra nu, som må møde ind. Planen er, at vi nu tager dem ind én dag om ugen, men det kan også være, at man vil samle medarbejderne den ene dag til personalemøde med afstand, lyder det fra Lau-Svendsen-Tune.

Hos Novo Nordisk i Kalundborg får den nye genåbning heller ikke den store betydning. Arbejdspladsen beskæftiger cirka 3000 medarbejdere. Også her har størstedelen haft mulighed for at møde fysisk ind på arbejde.

- På Novo Nordisk i Kalundborg har vi primært produktionsaktiviteter, og de har været i drift i hele perioden. I produktionen, laboratorier og supply chain fortsætter arbejdet, da vi har truffet alle de nødvendige foranstaltninger for at begrænse smitterisikoen for medarbejderne på arbejdspladsen, siger Stine Gry Roland, der er pressechef hos Novo Nordisk Kalundborg.

Skal se på, hvordan medarbejderne bedst arbejder i fremtiden

Ifølge genåbningsplanen må 50 procent af de ansatte igen møde ind fysisk den 14. juni, da det forventes, at alle over 50 år har fået første vaccine-stik.

Den 1. august forventes det, at alle igen må møde fysisk op.

I Vordingborg Kommune skal man nu til at se på, hvordan medarbejderne i fremtiden skal varetage deres arbejdsopgaver. Kommunaldirektøren er åben overfor, at der bliver fundet individuelle løsninger til medarbejderne.

Læs også
Fra fredag må regionaltogene igen blive fyldt
Læs også
Fra fredag må regionaltogene igen blive fyldt

- Vi har gjort os nogle erfaringer, som vi kan gerne vil holde fast i, så vi er åbne overfor, at ledelsen og medarbejderne kan drøfte, om der stadig skal være hjemmearbejde. For nogen kan det være bedre og rart at sidde hjemme med komplekse opgaver, hvor man har ro, mens andre har meget brug det sociale, siger Lau Svendsen-Tune.

- Nogle vil arbejde hjemmefra nogle dage, mens andre vil møde ind hele ugen.

Som en del af genåbningen fredag den 21. maj, bliver der blandt andet også åbnet op for 100 procent fremmøde på ungdoms- og voksenuddannelser og på de videregående uddannelser.  

Få et overblik over den nye genåbningsaftale her:

Hjemmearbejde:

  • Udfasningen af hjemmekontorer sker i tre faser, og første fase er fredag 21. maj, hvor det anbefales, at 20 procent kan vende fysisk tilbage til arbejdspladsen.

Det bliver efter planen sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det planen, at 100 procent vil kunne vende tilbage til arbejdspladsen.


Idræts- og kulturliv:

  • Alle resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter må genåbne helt med krav om fremvisning af coronapas. Der åbnes også for sangaktiviteter i blandt andet foreningslivet og på musik- og kulturskoler.

Desuden åbnes der for indendørs faciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver, aftenskoler samt lege- og badelande.

Ungdoms- og voksenuddannelser:

Der er åbnet for 100 procent fremmøde for de resterende elever på landets ungdoms- og voksenuddannelser og for studerende på videregående uddannelser. Genåbningen sker på samme vilkår som tidligere genåbninger.


Større arrangementer:

  • Hidtil har det været forbudt at holde større arrangementer som eksempelvis koncerter med stående eller gående publikum. Det kan man fra fredag.

Det skal dog fortsat være udendørs, og der må maksimalt være 2000 deltagere inddelt i sektioner med maksimalt 200 i hver.

Der er også lempelser for kræmmermarkeder og større indendørs arrangementer.


Forsamlingsforbud:

  • Det er fra fredag lovligt at samles 50 personer indenfor og 100 personer udenfor.

Forbuddet mod at samles flere gælder ikke i private boliger og tilknyttede haver.

11. juni hæves forsamlingsloftet efter planen til 100 indendørs og droppes udendørs, og 1. august afskaffes det helt - dog ikke for særligt store arrangementer.


Coronapas:

  • Regler lempes, så man ikke længere behøver at vise sit coronapas ved indgangen til biblioteket eller til foreningsidræt. Man vil dog stadig skulle have et gyldigt coronapas, og der vil være stikprøvekontroller.

Det er kun i forbindelse med idræt i foreningslivet og på biblioteker, at reglerne er lempet. Der skal stadig vises et gyldigt coronapas, inden man skal ind øvrige steder såsom restauranter, barer og fitnesscentre.


Første vaccinestik:

  • Hidtil har det først været efter andet vaccinestik, at vaccinationen ville tælle i coronapasset. Det er fredag ændret.

14 dage efter første vaccinationsstik vil vaccinationen give gyldigt coronapas.


Nyhedsoverblik