Forvirret stork farer vild i den danske vinterkulde

En vild stork har mistet orienteringen og opholder sig i minusgraderne i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er øjensynligt gået helt galt med det indvendige kompas hos en vild stork.

I stedet for at holde vinter sydpå som andre trækfugle frister den lige nu en tilværelse i Kalundborg, hvor temperaturerne er alt andet end tropiske.

Hos foreningen Storkene.dk har man holdt øje med fuglens færden, og formand Jess Frederiksen kalder situationen højst besynderlig.

- Vi ser nogle gange, at storke fra storkefarme har problemer med at trække. Men det her er en stork fra Østeuropa, som har helt vildt oprindelse, og det er meget usædvanligt. Det er ikke noget, vi normalt ser. Der er gået et eller andet galt, siger han til Ritzau.

- Det er usædvanligt, at den har overlevet indtil nu. Men det skyldes også, at vejret har været meget mildt, lyder det fra formanden.

Det er højst sandsynligt storkens retningssans, der har svigtet, vurderer Jess Frederiksen.

- Den har simpelthen taget en forkert retning. Vi har set den cirkulere rundt i hele Danmark - den har været på Anholt, i Nordjylland, Østjylland, Fyn og Sjælland - den har været mange steder. Der er gået kuk i navigationssystemet.

Den vildfarne stork skal nu håbe på, at folk stiller foder eller mad frem til den, så den kan komme igennem vinteren i Danmark.

I så fald kan den sagtens klare den kolde tid, forudser Jess Frederiksen.

- Hvis bare den får mad nok, så er der ingen forskel på en stork og en måge. Hvis den får næring og energi, så kan den sagtens holde kulden ud, siger han.

Langt de fleste storke befinder sig i øjeblikket i Afrika eller på Den Iberiske Halvø, men det er for sent for storken i Kalundborg at komme af sted, lyder det fra Jess Frederiksen.

- Hvis den skal trække ned et sted, hvor der er mad, så skal den ned syd for alperne, og så langt kan den ikke trække nu, hvor der er sne mange steder i Europa, påpeger han.

/ritzau/