Forældre må vente 17 måneder på svar

Forældre til multihandicappet søn har klaget over Kalundborg Kommunes afgørelse om at halvere familiens aflastning. Men de må vente længe på svar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Familien Larsen fra Gørlev er godt og grundig træt af lang sagsbehandling.

For over et år siden klagede de nemlig over en afgørelse truffet i Kalundborg Kommune. Men det bliver tidligst til juni, at de kommer til at få svar på, om Ankestyrelsen giver dem medhold i deres klage eller ej.

For knap halvandet år siden skar Kalundborg Kommune i over halvdelen af hjælpen til forældreparret med en 26-årig multihandicappet søn, da de indførte et loft over, hvor mange aflastningsdøgn familier med voksne handicappede kan få.

Og familien er gået fra at have 129 aflastningsdøgn om året til de nuværende 61. Og det er antallet af aflastningsdøgn, forældreparret kæmper for at få tilbage.

-       Man bliver sindssygt træt og føler, man bliver slidt op, fortæller Birgitte Larsen, der er mor til den multihandicappede Martin.

Og selvom familien allerede dengang klagede over kommunens beslutning til Ankestyrelsen, så får de tidligst afgjort deres sag til juni. 17 måneder efter de sendte deres klage.

-       Altså det overskud, vi skal have for at tage os af vores søn, det bliver ædt op af den her uvished omkring, om vi får hjælp eller ej, siger Birgitte Larsen.

Da Kalundborg Kommune indførte et vejledende loft for voksne handicappede på maksimalt 70 aflastningsdøgn om året, dømte Statsforvaltningen det i første omgang for ude og kaldte det i strid med Serviceloven. Siden rettede kommunen ind og formulerede mere præcist, at loftet var vejledende og at alle ville blive individuelt vurderet.

Ventetid på over halvandet år
Og mange måneder senere sidder familien Larsen fortsat og venter på en afklaring.

-       Man bliver mere og mere deprimeret af at vente og vente, siger Kurt Larsen, der er far til Martin.

Borgmester Martin Damm (VENSTRE)  er enig i, at der er gået for lang tid, men han vil ikke ændre på den hjælp, familien får, mens de venter på en afgørelse.

-       Det vil altid være sådan, at når man træffer en afgørelse i en kommune, så er det den, der gælder, så kan man klage over den, hvis man vil det og nogle gange får man medhold og andre gange får man ikke, men det er kommunens beslutning, der gælder, siger han.

Ifølge familien Larsen har de brug for omkring 100 aflastningsdøgn om året.

-       At få lov at være alene hjemme og få gjort lidt ved vores hjem og få lov til at sove om natten, det er et drømmeland for os, siger Birgitte Larsen.