Folkeskole køber verdens største litografi: - Det gør det mere spændende for eleverne

Nyrupskolen i Kalundborg har anskaffet sig verdens største litografi, som eleverne nu kan studere på tæt hold.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stor kunst kan sagtens nydes af små mennesker.

Det er i hvert fald tilfældet på Nyrupskolen i Kalundborg. Skolen har nemlig anskaffet sig verdens største litografi, som nu pryder en af folkeskolens vægge.

- Det betyder jo, at vi kan komme over og se på det, når vi har lyst og brug for det i undervisning, fortæller Simone Zacho, der er billedkunstlærer på skolen, mens hendes elever fra første klasse analyserer det abstrakte værk, så godt som de kan.

- Det gør det mere spændende for eleverne, end hvis jeg stod og fortalte dem, hvad de skulle se på billedet, siger Simone Zacho, der er billedkunstlærer på Nyrupskolen.
- Det gør det mere spændende for eleverne, end hvis jeg stod og fortalte dem, hvad de skulle se på billedet, siger Simone Zacho, der er billedkunstlærer på Nyrupskolen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Et udtryk for kvalitet

Kunstneren bag værket er danske Lars Nørgård, som er anerkendt internationalt for sit arbejde.

Det er blevet trykt på et fornemt atelier i Paris, og det er på dette atelier, forbindelsen til Nyrupskolen skal findes. En af skolens tidligere lærere Jan Pedersen har nemlig haft en af atelierets medejere som elev.

Læs også
Kunstsamler udstiller 42 Picasso-værker på Holmegaard: - Det er enestående


- Hvis en elev kan se, at det er kvalitet, respekterer han det. Hvis han kan se, at det er noget junk, så er han ligeglad med det, siger Jan Pedersen som argument for, hvorfor en folkeskole i Kalundborg skal have dyr kunst hængende på væggen.

- Og så er jeg ligeglad med, om det er en elev fra første klasse eller 9. og 10. klasse, fortsætter han.

Jan Pedersen mener, at det dyre kunstværk vil give eleverne en bedre forståelse af kvalitet inden for kunst.
Jan Pedersen mener, at det dyre kunstværk vil give eleverne en bedre forståelse af kvalitet inden for kunst. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

Kunstværket er skabt ud af 12 store kalksten.

Donation fra fond

Det er en donation på 70.000 kroner fra Bent Orla Jørgensens Fond i Kalundborg, der har gjort det muligt for skolen at købe litografiet.

- Der vil også være nogle, der kritiserer det og siger: ”hvorfor skal vi have det? Jeg ville hellere have noget andet”, men det er jo netop idéen med kunst. Det er med til at få folk til at acceptere, at vi er forskellige, siger Jan Pedersen.

Kunstværket er skabt ud af 12 store kalksten og er lavet af den danske kunstner Lars Nørgård.
Kunstværket er skabt ud af 12 store kalksten og er lavet af den danske kunstner Lars Nørgård. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST


Billedkunstlæreren Simone Zacho er dog ganske glad for, at litografiet nu hænger på den nordvestsjællandske skole.

- Det gør det mere spændende for eleverne, end hvis jeg stod og fortalte dem, hvad de skulle se på billedet. Det gør det også mere håndgribeligt for dem selv at kaste sig ud i det, siger hun.