Førsteplads i ny undersøgelse - sjællandsk kommune har størst BNP-vækst i landet

Borgmester i Kalundborg Kommune, Martin Damm (V), glæder sig over resultatet af undersøgelsen, der er lavet af Kommunernes Landsforening.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På listen over hvilke kommuner der har haft den største årlige vækst i bruttonationalproduktet (BNP) per indbygger mellem 2009 og 2019, ligger Kalundborg Kommune på førstepladsen.

Der har med andre ord været godt gang i økonomien hos virksomhederne i den nordvestsjællandske kommune. 

Det viser en ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforening har lavet med tal fra Danmarks Statistik.

- Jeg vidste godt, Kalundborg Kommune lå rigtig godt, fordi vi er noget helt særligt og har arbejdspladser, der skaber stor værdi, men jeg var alligevel overrasket over at læse, at vi er den kommune, der har haft den største vækst gennem de seneste 10 år. Det er jeg stolt af, siger Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune. 

Suveræn førsteplads

Undersøgelsen viser, at der på tværs af kommunerne har været stor forskel på, hvor meget bruttonationalproduktet er vokset per indbygger. 

Hvad er BNP?

I 11 ud af de 94 kommuner, der er med i undersøgelsen, er vækstraten dog dobbelt så høj som på landsplan. Otte af de 11 kommuner findes øst for Storebælt, og seks af dem i hovedstadsområdet. 

Kalundborg Kommune har haft en årlig vækst i BNP per indbygger i perioden på 8,7 procent. På landsplan er det tal 1,4 procent. På anden- og tredjepladsen ligger henholdsvis Gladsaxe Kommune (8 procent) og Tårnby Kommune (7,3 procent).

Faxe Kommune scorer lavest i regionen

Ifølge undersøgelsen er Guldborgsund Kommune den kommune, der har klaret sig næstbedst her i sendeområdet med en årlig BNP-vækst pr. indbygger på 1,0-2,0 procent. Resten af kommunerne ligger på en vækst mellem 0-1,0 procent undtagen Faxe Kommune, der har haft en tilbagegang mellem -1,8 og 0 procent. 

Kalundborg Kommune scorer altså markant højere end de andre kommuner. Ifølge Martin Damm skyldes det kommunens industrisammensætning.

- Jeg tror, alle ved, at vi trækker ekstra, og det nyder rigtig mange jo godt af i hele Region Sjælland med de arbejdspladser, vi skaber.

Er det ikke mere Novo Nordisk, der kan tage æren?

- Det er ikke udelukkende på grund af Novo Nordisk. Den er selvfølgelig en væsentlig brik i det her, men vi har også en lang række andre virksomheder, som virkelig kan noget i verden. De bidrager også kraftigt til det her, siger borgmesteren.

Novo Nordisk har cirka 3.500 medarbejdere i Kalundborg.
Novo Nordisk har cirka 3.500 medarbejdere i Kalundborg. Foto: Novo Nordisk

Flere store virksomheder på vej

I 2020 fik Kalundborg Kommune endnu to store virksomheder til området.

I efteråret kom det frem, at biosciencevirksomheden Chr. Hansen Holding åbner en fabrik i byen. Og kort før jul meldte Mærsk ud, at virksomheden flytter sin containertrafik fra København til Kalundborg.

Martin Damm tror på, at den høje årlige BNP-vækst i kommunen vil fortsætte de kommende år.

- Vi har mange gode ting i gang. Det her er to gode ting, som slet ikke tæller med i de her tal endnu, siger han.