¨

Familie mister aflastning

Foto: TV ØST

Deres søn er 32 år og multihandicappet. Han kræver observation det meste af døgnet. Nu fjerner kommunen to tredjedele den hjælp familien tidligere har fået.

I Snertinge står en familie med noget af et problem. Deres multihandicappede søn bor derhjemme. Men hidtil har forældrene haft mulighed for at sende sønnen i aflastning op til 200 dage om året. En ordning der nu bliver reduceret med 2 tredjedele. Familien kan sagtens passe sønnen selv, men de går ned med flaget hvis kommunen fjerner deres aflastningsmuligheder.

Vi vil gøre alt for Jonathan. Men vi skal også have en værdig tilværelse. Uden aflastning bliver det svært at klare sig, siger Dieter Steffen, som er far til Jonathan.

Stramninger i budgettet

Dieter Steffens søn Jonathan har de seneste år haft mulighed for at opholde sig 200 dage om året på et aflastningshjem. Men med Kalundborg kommunes budgetforhandling for 2013 kan familien se frem til 70 dage i stedet.

Man kunne få aflastningsdøgn i et meget stort omfang før. Vi har nu indført det serviceniveau, der cirka er i andre kommuner, siger Kalundborgs borgmester Martin Damm (V).

Det betyder, at kommunen nu har lavet en opstramning på, hvor mange aflastningsdøgn en familie kan modtage. For Steffen familien er antallet reduceret med cirka to tredjedel.

Rystet familie

Familien Steffen er forargede over forløbet. De mener politikerne glemmer, hvor ressourcesvage multihandicappede kan være.

Jeg synes ikke man kan være det bekendt. Det er ikke værdigt i dagens Danmark. Jeg kan ikke forstå, at man hellere vil bruge pengene på en døgninstitution, hvor Jonathan kan blive overvåget 24 timer i døgnet, siger Dieter Steffen.

For alternativet til aflastning er, at Jonathan skal flytte hjemmefra. Så skal han placeres på institution, hvor der er uddannet personale til at overvåge ham 24 timer i døgnet. Det tror Dieter Steffen, vil koste kommunen mange flere penge.

02:22 Luk video

Kringlet regnstykke

I det hele taget arbejdes der i en gråzone. Når kommunen tildeler aflastningsdøgn, så regnes 18 timer for to døgn. På nuværende tidspunkt er Jonathan på aflastningshjem fra tirsdag til onsdag. Men familien bliver bonnet for hele tirsdag og hele onsdag. Med sådan en udregning kan familien hurtigt få brugt de 70 døgn. Familien får således ikke mulighed for, at få den pause de har brug for, hvis de skal få en hverdag til fungere. 

- Jeg håber politkkerne gør op med den udregning. Vi vil gerne tage os af Jonathan herhjemme. Men for at løfte den opgave, er den eneste ting vi beder om. Vi har altid klaret os selv. Men det har hængt sammen fordi vi har haft aflastningen, siger Dieter Steffen. 

Borgmester maner til ro

Borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V), understreger, at man skal have for øje, hvad aflastningsdøgn går ud på.

Det er klart, at der er nogle få familier, der vil blive ramt af besparelserne og får færre aflastningsdøgn til rådighed. Men man skal også huske, hvad et aflastningsdøgn er. Det er jo, at man bor derhjemme, og så kan familien have den handicappede i aflastning i nogle perioder, siger Martin Damm.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App