¨

Få unge uddanner sig

Foto: TV ØST

Mange unge tager ikke en uddannelse, og det får velfærden til at vakle i otte af regionens kommuner.

Værst står det til på Vestsjælland. Selvom landsdelen ikke hører til udkantsdanmark, har Vestsjælland det laveste uddannelsesniveau i landet. I Kalundborg Kommune er det kun 43,2 procent af de unge, der forventes at gennemføre en gymnasial uddannelse.

- Der er simpelthen ikke tradition for det, og vi kan så spørge, hvad grunden kan være. Jeg kan forestille mig, at der ikke har været så meget brug for det. Det har måske været for nemt at finde beskæftigelse tidligere, siger Flemming Just, forsker i landdistriktsudvikling på Syddansk Universitet.

Kalundborg er stadig en industriby. Men hvor der tidligere var mange ufaglærte stillinger at få, kræves der i dag uddannelse og specialviden. Og vil man uddanne sig, så må man rejse.

- Konsekvensen er selvfølgelig, at så er der nogle, der lader være med at tage den uddannelse, de egentlig gerne vil have, siger Brian Nybo, studievejleder fra Kalundborg 10. Klassecenter.

Samtidig har det stor betydning, at forældrene ofte ikke selv har en uddannelse.

- Hvis mor og far har en gymnasial uddannelse eller en erhvervsuddannelse, har de bedre overskud til at give støtte til den unge, siger han.

02:20 Luk video

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App