¨

Embedslægen frygter smitsom virus i vandforurening

Foto: TV ØST

Det store vandforbud i Kalundborg dækker over frygten for en smitsom epidemi i byen.

- Vandet må ikke bruges. Ikke engang til at skylle ud i WC’et.

Sådan er beskeden til borgerne i Kalundborg, hvor ledende embedslæge Arne Scheel Thomsen har beordret vandhanerne lukket, mens myndighederne får styr på vandforureningen og de mange sygdomsudbrud i byen.

Frygter virus

Der er fundet potentielt sygdomsfremmende bakterier i drikkevandet. Men embedslægen frygter, at der er andet og mere i vandet.

- Vi frygter, at der også er virus-smitte i vandet. Den hurtige spredning tyder på det, og derfor har vi taget disse helt usædvanlige skridt for at bremse smitten, siger Arne Scheel Thomsen til TV2 ØST.

Flere borgere fortæller da også til TV2 ØST, at sygdommen smitter videre, så familien og bekendte til de smittede risikerer at få sygdommen, selvom de ikke har drukket af vandet.

Kan spredes af WC-skyl

Frygten for spredning af en farlig virus er også grunden til, at man ikke engang må bruge drikkevandet til at skylle ud i WC’et.

- Virus-partiklerne kan være meget små. Derfor frygter vi, at de kan blive luftbårne, når man trækker ud i toilettet med det inficerede vand. Bliver de det, som vi kalder aerosol-bårne, så kan de sprede smitten yderligere, siger Arne Scheel Thomsen til TV2 ØST.

Embedslægen venter at få mere at vide om sygdomsudbruddet i løbet af eftermiddagen.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App