Ekspert slår fast: Strandet dyr er en delfin

Det havpattedyr, der blev fundet ved havnen i Havnsø, er en hun-delfin.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var ikke noget kønt syn, der mødte Bodil Jakobsen og familien. På deres gåtur ved havnen i Havnsø kom de forbi det døde dyr, som formentlig har ligget der et par dage.  

- Det kan jeg ikke lide at se - det kan jeg ikke. Den har det jo ikke særlig godt lige nu, siger hun.

Marsvin, øresvin eller delfin?

Siden billedet af dyret kom frem, har der været mange bud på, hvilken type dyr, der egentlig var tale om. På TV ØSTs Facebook-side er der kommet bud på alt fra et marsvin til øresvin eller delfin.

Tidligere i dag blev en hvalforsker derfor bedt om at fælde sin dom over dyret. Ud fra et billede havde han gættet på et øresvin, men ved nærmere øjekast var dommen en anden:

- Dens videnskabelige navn er en Delphinus Delphis, siger Carl Kinze. 

Det vil sige en almindelig delfin på halvanden meter. 

- Den her delfin har sådan et meget flot firfarvet farvetegn. Og hvis det havde været et øresvin, så havde der været langt færre tænder, forklarer han.

- Dens videnskabelige navn er en Delphinus Delphis, siger Carl Kinze. 

I gennemsnit strander to om året

Den unge hundelfin har op til 50 tænder i hver kæbehalvdel. Arten lever normalt i Biscayen ud for Frankrigs kyst og i det irske hav, men den har også været set i Danmark.

- Det er ikke så usædvanligt mere. Siden 1990 har de været her hyppigere og hyppigere. Man taler jo så meget om klimaforandringer, og den her art er jo normalt udbredt lidt sydligere end i de danske farvande, forklarer eksperten. 

Ifølge Carl Kinze strander to delfiner i gennemsnit om året i Danmark. Når det sker er han og kollegerne meget interesserede i at undersøge dyrene. 

- Det her dyr er en vigtig brik i at få noget mere at vide om arten. Især om de delfiner, der så lever her hos os i vores nærhed, fortæller han.   

Ved vandet i Havnsø håber den forbipasserende Bodil Jakobsen, at der snart sker noget med det strandede dyr.

- Jeg ved ikke, om der er nogen, der vil fjerne den, så den ikke bare skal ligge og rådne op. Det vil da være rart, mener hun.