Ejere vil bygge en mur gennem butikscenter for at opfylde genåbningskrav – men ingen kan give grønt lys

Medejerne af Høng Centret overvejer at bygge en mur, der deler centret i to. Men ingen kan svare på, om en sådan mur rent faktisk vil give butikkerne lov til at åbne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter to måneder uden kunder i forretningen kunne mange butiksejere mandag igen slå dørene op for de handlende. Men mens de fleste butiksejere jubler over genåbningen, så er der stadig andre, der må vente med at lukke kunderne ind.

Det gælder de butikker, der i sig selv er større end 5.000 kvadratmeter, samt alle de butikker, der er placeret i stormagasiner og centre.

I Høng Centret, der er 8.000 kvadratmeter stort, overvejer man derfor at bygge en mur, der deler centret i to lige store blokke. På den måde vil Høng Centret, der ligger nær Kalundborg, blive til to centre på hver cirka 4.000 kvadratmeter, der dermed sender dem under de magiske 5.000 kvadratmeter.

Med en sådan løsning ville alle butikkerne altså i teorien kunne byde kunderne velkommen igen.

- Vi må jo tænke lidt anderledes i de her tider. Så jeg fik den idé i torsdags, at man kunne bygge en mur. Vi vil bare have lov til at åbne, det er det eneste, vi beder om, siger Mogens Gyldenvang, der er medejer af Høng Centret.

Mogens Gyldenvang er medejer af Høng Centret og har tænkt i kreative løsninger for, at centerbutikkerne kan få lov at åbne igen.
Mogens Gyldenvang er medejer af Høng Centret og har tænkt i kreative løsninger for, at centerbutikkerne kan få lov at åbne igen. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

I Høng Centret må omkring halvdelen af butikkerne åbne under de nye genåbningskrav, fordi de har bagdøre til forretningerne, som det er lovligt at gå ind ad. Resten af butikkerne har ingen bagdøre, og derfor skal de holde lukket. 

- Det her er langt fra logisk. Jeg må indrømme, at jeg er vred over systemet, som det er i øjeblikket. Det er så konkurrenceforvridende, det der sker, og det er simpelthen under al kritik. Vi er højst 50 kunder i centret af gangen, og der er flere 100 mennesker forsamlet oppe i Bilka, siger Mogens Gyldenvang. 

Mangler svar

Muren lader dog indtil videre vente på sig. For selvom muren på papiret burde kunne give grønt lys til genåbning for alle centrets butikker, så kan ingen rigtig svare på, om en sådan mur i realiteten vil give adgang til genåbning. 

- Jeg har talt med covid-19 (den myndighedsfælles coronahotline, red.), jeg har talt med Beredskabsstyrelsen, jeg har talt med Dansk Erhverv, jeg har talt med Erhvervsstyrelsen – eller, vi har – og der er ingen, der kan give os svar. 

- Hvis vi bare kunne finde et svar, så var den bygget. Det ville ikke tage lang tid, siger Mogens Gyldenvang. 

Høng Centret mangler svar på, om løsningen med en mur reelt giver grønt lys til genåbning af butikkerne.
Høng Centret mangler svar på, om løsningen med en mur reelt giver grønt lys til genåbning af butikkerne. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Et andet sted, hvor der også er blevet tænkt ganske kreativt, er i Arkaden i Sorø. Her har indehaveren af børnetøjsbutikken Bille&Bølle flyttet sit varelager fra sin forretning i Arkaden tværs over gaden til Kulturcafé Ludwig i Sorø, så hun kan få lov at åbne for kunder igen.

- Det handler om overlevelse. Helt konkret, siger Lonnie Dencker til TV2 ØST.