Efterskoler tripper efter anvisninger - elever risikerer at genåbning udskydes

Efterskolerne må åbne igen. Men myndighedernes retningslinjer lader vente på sig, og det øger risikoen for at mandagens genåbning bliver forsinket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdatering
Clock13. maj 2020, kl. 15:49
Børne- og Undervisningsministeriet har netop udsendt foreløbige retningslinjer af efterskoler og frie fagskoler, der blandt andet indebærer, at eleverne skal have forskudte pauser og mødetider.

På Gørlev Idrætsefterskole i Vestsjælland går forstander Niels Skak Jensen lige nu rundt i uvished og forbereder genåbningen af skolen.

For på mandag vil han gerne kunne byde skolens godt 160 elever velkommen tilbage igen. Men endnu har hverken han eller andre af landets efterskoleforstandere modtaget de retningslinjer fra myndighederne, som skal følges, for at efterskolerne igen må åbne.

- Vi er lidt nervøse for, om den gave det at måtte åbne igen er, bliver vanskeligere at tage i brug med de nye retningslinjer, siger Niels Skak Jensen til TV2 ØST.

12. marts blev landets efterskoler pålagt at sende eleverne hjem for at forebygge risikoen for coronasmitte. På mandag må skolerne åbne igen. Men det kommer helt an på, hvordan retningslinjerne ser ud.

- Vi åbner først vores skole, når vi er klar, siger Niels Skak Jensen og tilføjer:

quote Hvordan ser det ud med springgymnastik og håndbold? Det kan vi ikke vide noget om endnu

Niels Skak Jensen, forstander på Gørlev Idrætsefterskole

- Der er to ting i det for vores vedkommende. Dels skal vi leve op til sikkerheds- og hygiejneforskrifterne, og dels skal vi i lige så høj grad genopfinde vores efterskole.

Har bygget skolens spisesal større

Det handler om, at eleverne skal kunne genkende deres efterskole, når de vender tilbage, forklarer forstanderen. Blandt andet i de fag, som skolen tilbyder. Ifølge myndighedernes generelle retningslinjer er eksempelvis flere sportsgrene ikke forenelige med forebyggelsen af coronasmitte.

- Vi har friluftsliv, som nok er noget af det, der er nemmest at have med at gøre, sammen med fodbold under nogle lidt andre betingelser. Men hvordan ser det ud med springgymnastik og håndbold? Det kan vi ikke vide noget om endnu, siger Niels Skak Jensen.

Artiklen fortsætter under billedet

Forstander på Gørlev Idrætsefterskole, Niels Skak Jensen, har sammen med sine medarbejdere gjort sig mange overvejelser om, hvordan efterskolen kan bevare sine værdier og de nære relationer i en ny hverdag, som også skal kunne imødegå smittespredning af corona.
Forstander på Gørlev Idrætsefterskole, Niels Skak Jensen, har sammen med sine medarbejdere gjort sig mange overvejelser om, hvordan efterskolen kan bevare sine værdier og de nære relationer i en ny hverdag, som også skal kunne imødegå smittespredning af corona. Foto: Gørlev Idrætsefterskole

Indtil videre har en venlig forælder stillet et stort telt til rådighed, så skolens spisesal har kunnet gøres 200 kvadratmeter større.

- Uden, at vi kender kravene, har vi nu mere plads at gøre med, siger forstanderen.

Et krav om et bestemt antal kvadratmeter per person gør sig gældende i andre sammenhænge. Og sådan har efterskoler over hele landet i uvished om de konkrete retningslinjer forsøgt på forskellig vis at forberede sig så godt de kan frem mod mandagens genåbning, forklarer formand for Efterskoleforeningen, Torben Vind Rasmussen til TV2 ØST.

- Ikke før, end vi har fået retningslinjerne, kan vi gøre noget konkret. De enkelte skoler trevler de generelle retningslinjer igennem for meget af det, som står her, kan genbruges. Men lige præcis i fritiden og hele kostskoletænkningen er der behov for nogle andre løsninger, forklarer han.

Elever kan blive opfordret til at blive på skolerne

Torben Vind Rasmussen har dog en forventning om, at Børne- og Undervisningsministeriet i løbet af i dag vil komme med retningslinjerne. Men det er i såfald også på høje tid.

quote Hvis ikke retningslinjerne dukker op i dag, så tror jeg det bliver vanskeligt for skolerne at nå at blive klar til at starte mandag den 18. maj

Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen

- Det er klart, hvis ikke de dukker op i dag, så tror jeg det bliver vanskeligt for skolerne at nå at blive klar til at starte mandag den 18. maj, siger han og tilføjer:

- Men eleverne står og sparker for at komme ind, så jeg tror, skolerne arbejder hårdt for at det skal lykkes.

Efterskolerne er blevet hørt i forbindelse med Børne- og Undervisningsministeriets arbejde med retningslinjerne.

Tidligere har det været fremme i et borgerforslag, at efterskoleeleverne kunne blive på skolerne, for dermed at begrænse risikoen for smittespredning.

Denne model tror Torben Vind Rasmussen ikke bliver et krav i de kommende retningslinjer, men det er hans vurdering, at eleverne vil blive opfordret til at blive på skolerne, når de nu får lov til at vende tilbage.

- Der ligger ikke et krav, for vi har en mangfoldighed af elever, både dem, som vil lænkes fast til deres efterskole i et år, hvis det var det, der skulle til imens andre har behov for at komme hjem i hver weekend.

TV2 ØST har kontaktet Børne- og Undervisningsministeriet for en kommentar, men ministeriet er ikke vendt tilbage før artiklens udgivelse.