Efter voldsomt skybrud: Det bliver dyrt at klimasikre

Mandag ramte det femte kraftigste skybrud i Danmark de seneste 10 år Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Regn, regn og endnu mere regn.

Sådan var mandagens sommervejr i Kalundborg. Faktisk kom der så meget vand ned fra himmelen, at der ifølge TV2 Vejret var tale om det femte kraftigste skybrud målt over 30 minutter i Danmark siden 2011.

- Der var simpelthen så meget vand, lyder det fra Svend-Erik Kristensen, der er citychef i Kalundborg.

Helt præcist var der tale om 42 millimeter. En del af det endte hos Bahne i Kalundborg.

quote Det handler rigtig meget om at opbevare og lagre vandet nogle gode steder i byerne, indtil der er plads i spildevandsløbende til at modtage det efter et skybrud

Theis Raaschou Andersen, forskningschef hos VIA University College

- Lige pludselig begyndte det at trille lige så stille ned i vores indgang, så gik der to sekunder, og så flød det bare ind. Og det gik ikke langsomt, så vi styrtede rundt, og hev tingene op på bordene og prøvede at redde det meste, lyder det fra Emily Hoffmeyer, der er medarbejder i Bahne.

Dagen derpå kæmper de hos Bahne for at få butikken til at ligne sig selv efter det voldsomme vejr. 

- Vi har haft et firma ude, som rykkede ud i går aftes. Vi har så haft sugning på hernede, og så har de samlet det sammen så godt, det var muligt og fået det op, så det kan tørre. Så kan vi se, hvor meget vi kan redde, lyder det fra Dorthe Christensen, der er butikschef i Bahne i Kalundborg. 

Kommer til at koste

Det er andet år i træk, at Kalundborg bliver ramt af skybrud. Sidste år i august blev vejene også oversvømmede, og vandet stod op af kloakdækslerne. 

Mandagens uvejr var også Kalundborgs borgmester vidne til. Ifølge ham bliver det svært at gøre noget ved de massive vandmasser, der har ramt de seneste to somre.

- Jeg tror ikke, man kan gøre ret meget mod så kraftigt et skybrud i den kaliber. Det er klart, at alle vores kloaker osv. løbende bliver opgraderet, og det kan tage mere og mere, men et tredobbelt skybrud, det er der ikke nogen systemer der kan tage, siger borgmester Martin Damm (V).

- Når der kommer så meget vand som et tredobbeltskybrud, så er jeg i tvivl om, hvad man kan stille op udover at tage imod naturkatastrofen. Vi var på herrens mark og magtesløse, lyder det fra Svend-Erik Kristensen.

Læs også
Ekstremt skybrud rammer Kalundborg: - Det er voldsomt
Læs også
Ekstremt skybrud rammer Kalundborg: - Det er voldsomt

Men ifølge forskningschef Theis Raaschou Andersen giver det rigtig god mening at klimasikre mod fremtidige naturkatastrofer.

- Det handler rigtig meget om at opbevare og lagre vandet nogle gode steder i byerne, indtil der er plads i spildevandsløbende til at modtage det efter et skybrud, siger Theis Raaschou Andersen, der er forskningschef hos VIA University College.

- Men det er ikke billigt at skulle gå ned i jorden og grave og lægge nye rør eller købe områder og lave dem om til noget andet. Så det koster mange penge, og det er også en af de udfordringer, kommunerne står med. Som det er lige nu, så er de jo ramt af, at de har et anlægsloft. Også på klimatiltag. 

Oplev skybruddet lige her: 


Nyhedsoverblik