Det skider vi på: Museum udstiller potter og toiletstole

På Kalundborg Museum kan man lige nu se en udstilling om det, som vore forfædre og formødre måtte klare sig med i gamle dage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den nye udstilling hedder, kort og godt Det skider vi på. Det er nemlig potter, toiletstole og andet af fortidens bekvemmeligheder, der for tiden fylder Kalundborg Museum.

- Det er rent ud sagt ting ,som man har skidt på, fortæller museets leder, Martin Borring Olesen. 

Udstillingen handler om tiden før rindende vand og kloakering, om dengang potter til voksne ikke blev brugt til at plante blomster i. 

- Man trak den simpelthen ud fra under sengen, satte sig overskrævs og gjorde det, man nu skulle, siger Martin Borring Olesen. 

Men hvorfor tage sådant et tema op?

- Vi snakker meget om sølvskeer og andre fine ting, men det her har jo virkelig været noget, som har fulgt mennesker igennem tiden. Det har været en helt almindelig del af folks dagligdag, i tiden før kloakering og rindende vand blev indført, forklarer Martin Borring Olesen.

Det er svært at forestille sig en tid, hvor familier nøjedes med én tandbørste til deling. Hvor potter stod og hørmede under sengene. Hvor bad var en ugentlig forteelse i en zinkbalje. Men sådan var Danmark i en ikke så fjern fortid.

- Man skal komme og se udstillingen, fordi historien om den personlige hygiejne er et af de områder, som har haft størst betydning for vores levevis gennem de sidste hundrede år, siger Martin Borring Olesen.

Du kan se mere om udstillingen på Kalundborg Museums hjemmeside lige HER. Udstillingen er åben indtil den 18. juni.