¨

Der er dækket op til kursfest for Novo

Foto: TV ØST

Aktien ventes at spurte af sted efter vigtig afgørelse i USA, der kan øge insulingigantens salg med milliarder. Store dele af produktionen ligger i Kalundborg.

Aktien ventes at spurte af sted efter vigtig afgørelse i USA, der kan øge insulingigantens salg med milliarder


Aktionærerne i medicinalkoncernen Novo Nordisk bliver efter alt at dømme forgyldt på fredagens aktiemarked.


Kursen på aktien ventes at stige næsten 10 procent, når der åbnes for dagens handel klokken 9 på børsen i København.


Sent torsdag aften dansk tid var to nye produkter fra den succesfulde virksomhed, der blandt andet har en kæmpe produktion i Kalundborg, til eksamen i den amerikanske lægemiddelstyrelse. Og Novo bestod.


Dermed er der udsigt til, at Novo får tilladelse til at sælge de to nye insulintyper i USA - verdens største marked for lægemidler.


Novos forskningschef, Mads Krogsgaard Thomsen, siger, at det er et vigtigt skridt på vejen til at gøre de nye insulintyper tilgængelige for diabetes-patienterne i USA.


Produkterne - der er langtidsvirkende - vil på apotekernes hylder bære navnene Tresiba og Ryzodeg.


Den endelige godkendelse anses for at være en formalitet. Lægemiddelstyrelsen, FDA, retter sig normalt efter sine eksperter.


Med anbefalingen følger som ventet et krav om, at Novo gennemfører en undersøgelse af eventuelle hjerte-kar-mæssige risici efter godkendelsen. Novo havde inden afstemningen selv tilbudt at gennemføre studiet.


Aktieanalytikere anser en godkendelse af Tresiba i USA for at være af stor betydning for Novos vækstmuligheder.


Det franske medicinalselskab Sanofi sidder solidt på det amerikanske marked for langtidsvirkende insuliner med sit middel Lantus.


Novos Tresiba spås på sigt at kunne gøre indhug i Lantus' markedsandel på godt 80 procent.


- Det er vigtigt, at Tresiba godkendes lige netop i USA. Sanofi venter et salg af Lantus på omkring 35 milliarder kroner, og 60 procent af salget relaterer sig til USA, siger analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.


Tresiba er i forvejen godkendt i Japan, og et ekspertpanel har ligeledes anbefalet midlet godkendt i Europa.


Sydbank skønner, at de to produkter samlet kan nå et topsalg på cirka 36 milliarder kroner. Heraf cirka 18 milliarder kroner alene i USA.


Som en glad tidlig budbringer for, hvad der kursmæssigt er i vente fredag, steg Novos USA-noterede aktier torsdag kraftigt.


Stigningen kom, inden den endelige afgørelse var faldet, men aktiemarkedet havde tydeligvis lugtet lunten. Omregnet til danske kroner svarer lukkekursen i New York til cirka 943. Det er ni procent højere end slutkursen torsdag i København.


 


/ritzau/

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App