Dansk foreningshus forsøgt brændt ned oven på racistisk hærværk

Foreningslokaler, hvor indvandrerkritiske danskere holder til, er forsøgt brændt ned, efter at der torsdag blev begået racistisk hærværk flere steder

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag blev der sat ild til en pavillon på Nørre Alle i Kalundborg. Ildspåsættelsen kommer oven på torsdagens racistiske hærværk, hvor Den Kulturelle Forening, flere butikker og et boligkvarter blev udsat for racistisk hærværk.

Her havde ukendte gerningsmænd sat klistermærker op med teksten "start hjemsendelsen" og "rejs hjem", og det er måske ikke tilfældigt, at det lige var i pavillonen på Nørre Alle, det gik ud over. Her holder kampsportforeningen Rightwings til, og ifølge TV2 Østs kilder er det samlingssted for "nationale unge mennesker, der har en kritisk holdning til indvandrere".

Politiet afviser sammenhæng

Ifølge politiet er der dog ikke fundet nogen forbindelse mellem hærværk og brand på nuværende tidspunkt.

- Vi har også hørt rygter om en eller anden gensidig uoverensstemnnelse mellem nogen af anden etnisk herkomst og nogen nede fra karakteklubben eller nogle andre. Hvis der er tale om det, så er der nogle ganske få personer, som måske har et eller andet udestående, men vi har ingen fast indikation af, at branden her skulle være et hævnmotiv, siger Per Kragh, leder af lokalpolitiet i Kalundborg.

2 gange ild fredag

TV2 Øst har talt med et medlem af kampsportklubben. Han fortæller, at nogen tidligere på fredagen forsøgte at sætte ild til pavillonen, men at det ikke lykkes første gang. Det gjorde det anden gang.

- Den er ikke brændt helt ned, men den er da brændt så meget, at vi ikke vil bruge penge på at få den lavet, så nu må vi se, hvad vi gør, lyder det fra medlemmet, der ikke ønsker at få sit navn frem, da han frygter for konsekvenserne ved det. 

Hverken racister eller nazister

Han fortæller, at de i klubben hverken er racister eller nazister, men at de bruger pavillonen til at mødes, holde fester i og se fodbold i. Han har ikke noget bud på, hvorfor branden lige gik ud over deres sted.

- Jeg ved, at der er nogle af indvandrerne, der tror, det er nogle af os, der står bag hærværket, men vi har ikke noget med det at gøre. Vi har vores mening om tingene, men det er ikke noget, vi råber højt om, fortæller han.

Bilballade efter brand

Han tilføjer, at han og en kammerat lørdag aften blev forfulgt af en bil med folk af anden etnisk herkomst end dansk, mens en anden overhalede dem og bremsede så hårdt op, at de måtte undvige. Fra andre kilder lyder det dog, at der skulle have været biler med etniske danskere, som ville slås, på vej ned til midten af Kalundborg.

Lars Grønbæk fra foreningen Vederfølner, der er en forening af bekymrede danskere, som de selv kalder sig, kommer selv i Rightwings' lokaler i Kalundborg. Han er frustreret over de seneste dages udvikling.

- Jeg kommer selv i Rightwings lokaler, og vi har ikke haft nogen konflikter med indvandrerne. Vi har vores holdninger, og dem står vi ved, men vi har ikke gjort noget ulovligt, lyder det fra Grønbæk, der overvejer at arrangere en demonstration, fordi han er utrilfreds med politiets håndtering af sagen.