Går du med en drøm om at blive vinbonde, men ønsker at blive på de hjemlige breddegrader, er det måske nu, du skal slå til.
For Dyrehøj Vingaard på Røsnæs - kendt for vine som Rös og Näs er blevet sat til salg.
Udbudsprisen ligger ganske vist på 39 millioner kroner – men for det får man ifølge ejendomsmægleren, EDC Landbrug Poul Erik Bech, der forestår salget, også nationens største vingård.
Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin
Dyrehøj Vingaard tæller foruden 50.000 vinplanter også eget vineri – stort nok til at også kunne producere vin for andre avlere.
Det fortæller Tom Christensen, som købte gården på Røsnæs i 2007 – dengang uden en eneste vinplante – og han uden erfaring med at dyrke vin.
- Vi har været inde i en rivende udvikling, siden vi satte de første vinstokke i jorden i 2008. Vi har opbygget et professionelt vineri og ansat dygtige folk, herunder ønologer, som er vinens brygmestre, og har en gigantisk passion for vin, siger han i en meddelelse om salget og tilføjer:
- Bevidst har vi opbygget overkapacitet, så vi kan producere vin for andre danske vinproducenter, som måske ikke har de samme faciliteter, som vi har.
Blev vinbonde ved et tilfælde
Tilbage i 2007 var det ikke givet, at der i dag skulle ligge en større vingård på Røsnæs, fortæller Tom Christensen:
- Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin.
- Jeg havde en gård med svineavl i 16 år, men der skulle ske noget nyt. Jeg havde ingen forudsætninger for at producere vin, men besluttede mig alligevel for at starte op, da nabo-landmanden sagde, at det var det bedste område i Danmark. Og det er jo gået meget godt, tilføjer han.
Året efter satte Tom Christensen de første vinstokke i jorden, og i 2011 var han Danmarks største. Siden har Dyrehøj Vingaard ved konkurrencer i både ind- og udland vundet priser for deres kvalitet.
Ifølge Tom Christensen behøver man ikke at være den store ønolog eller forhenværende vinbonde for at blive næste generation på Dyrehøj Vingaard.
- Jeg vil selvfølgelig være til rådighed med al den rådgivning og sparring, som den nye ejer har brug for, så vi sikrer den bedst mulige fremtid for vingården. Jeg er jo kun interesseret i, at mit 'lille barn' fortsætter med at vokse sig stor og stærk, siger han.
Bedre klima for vin
Vin er som udgangspunkt forbundet med de sydlige egne af Europa samt andre lun himmelstrøg. Men i tre årtier har man også lavet vin i Danmark.
TV2 ØST har spurgt Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, hvad det er, der gør, at netop vejrliget over Røsnæs er særligt optimalt, når det handler om vinavl her til lands.
- I forhold til vinproduktion har vi på Røsnæs nogle klare fordele frem for andre egne af Danmark. Det er godt på den måde, det er meget solrigt med i omegnen af 1900 solskinstimer om året, forklarer han og tilføjer:
- Det er cirka 200 timer mere end gennemsnittet for hele Danmark.
Udover at solen skinner særlig meget over Røsnæs, sammenlignet med andre egne af Danmark, dyrker Tom Christensen sin vin på de sydvendte skråninger.
- Og det giver på den måde et ekstra input solskin, pointerer Mikael Scharling, der selv kender til den nordvestsjællandske halvø.
Det er det kystnære område sammenholdt med Røsnæs' udformning som en lang øst-vest gående tange med sydvendte skråninger ud mod Kalundborg Fjord, der ifølge klimatologen bidrager til mildt vejr og sol over Røsnæs.
- Det sikrer også området mod hård frost i løbet af vinteren, ligesom frosten sætter sent ind i efteråret og slipper tidligt i foråret.
- Røsnæs er næsten at betragte som en ø, samtidig med at den ligger lidt i læ af Jylland, hvilket gør, at nedbøren er nede på 600 millimeter, som er i den tørre ende sammenlignet med resten af landet.
Og ser man ind i fremtiden, er der ifølge Mikael Scharling gode vilkår for vinbønderne i vente.
- Det er givet, at når vi ser 20-50 år frem, har vi en temperaturstigning, hvilket vil fremme vindyrkning i Danmark. Formentligt vil der ikke ske så meget med antallet af solskinstimerne, men alt andet lige vil vin være en god afgrøde at satse på med de fremtidige klimascenarier, vi ser ind i, siger han.