Danmarks største vingård er sat til salg

Danmark største vingård med 50.000 vinplanter og eget vineri er sat til salg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Går du med en drøm om at blive vinbonde, men ønsker at blive på de hjemlige breddegrader, er det måske nu, du skal slå til.

For Dyrehøj Vingaard på Røsnæs - kendt for vine som Rös og Näs er blevet sat til salg.

Udbudsprisen ligger ganske vist på 39 millioner kroner – men for det får man ifølge ejendomsmægleren, EDC Landbrug Poul Erik Bech, der forestår salget, også nationens største vingård.

quote Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin

Tom Christensen, sælger, Dyrehøj Vingaard

Dyrehøj Vingaard tæller foruden 50.000 vinplanter også eget vineri – stort nok til at også kunne producere vin for andre avlere.

Det fortæller Tom Christensen, som købte gården på Røsnæs i 2007 – dengang uden en eneste vinplante – og han uden erfaring med at dyrke vin.

- Vi har været inde i en rivende udvikling, siden vi satte de første vinstokke i jorden i 2008. Vi har opbygget et professionelt vineri og ansat dygtige folk, herunder ønologer, som er vinens brygmestre, og har en gigantisk passion for vin, siger han i en meddelelse om salget og tilføjer:

- Bevidst har vi opbygget overkapacitet, så vi kan producere vin for andre danske vinproducenter, som måske ikke har de samme faciliteter, som vi har.

Blev vinbonde ved et tilfælde

Tilbage i 2007 var det ikke givet, at der i dag skulle ligge en større vingård på Røsnæs, fortæller Tom Christensen:

- Det hele startede med, at en lokal landmand sagde til mig, at det var det bedste sted i Danmark at dyrke vin.

- Jeg havde en gård med svineavl i 16 år, men der skulle ske noget nyt. Jeg havde ingen forudsætninger for at producere vin, men besluttede mig alligevel for at starte op, da nabo-landmanden sagde, at det var det bedste område i Danmark. Og det er jo gået meget godt, tilføjer han.

Dyrehøj Vingaard ligger på Røsnæs' sydvendte skråninger ud mod Kalundborg Fjord.
Dyrehøj Vingaard ligger på Røsnæs' sydvendte skråninger ud mod Kalundborg Fjord. Foto: EDC Landbrug Poul Erik Bech

Året efter satte Tom Christensen de første vinstokke i jorden, og i 2011 var han Danmarks største. Siden har Dyrehøj Vingaard ved konkurrencer i både ind- og udland vundet priser for deres kvalitet.

Læs også
Historisk fyrmesterbolig på ø midt i Storebælt sat til salg
Læs også
Historisk fyrmesterbolig på ø midt i Storebælt sat til salg

Ifølge Tom Christensen behøver man ikke at være den store ønolog eller forhenværende vinbonde for at blive næste generation på Dyrehøj Vingaard.

- Jeg vil selvfølgelig være til rådighed med al den rådgivning og sparring, som den nye ejer har brug for, så vi sikrer den bedst mulige fremtid for vingården. Jeg er jo kun interesseret i, at mit 'lille barn' fortsætter med at vokse sig stor og stærk, siger han.

Bedre klima for vin

Vin er som udgangspunkt forbundet med de sydlige egne af Europa samt andre lun himmelstrøg. Men i tre årtier har man også lavet vin i Danmark.

Dyrehøj Vingaard har ad flere omgange udvidet vinmarkerne på Røsnæs, som her i 2018, hvor der blev søgt midler til at plante en hektar med den grønne drue Solaris. På dette tidspunkt havde vingården været Danmarks største i syv år.
Dyrehøj Vingaard har ad flere omgange udvidet vinmarkerne på Røsnæs, som her i 2018, hvor der blev søgt midler til at plante en hektar med den grønne drue Solaris. På dette tidspunkt havde vingården været Danmarks største i syv år. Foto: Dyrehøj Vingaard

TV2 ØST har spurgt Mikael Scharling, klimatolog ved DMI, hvad det er, der gør, at netop vejrliget over Røsnæs er særligt optimalt, når det handler om vinavl her til lands.

- I forhold til vinproduktion har vi på Røsnæs nogle klare fordele frem for andre egne af Danmark. Det er godt på den måde, det er meget solrigt med i omegnen af 1900 solskinstimer om året, forklarer han og tilføjer:

- Det er cirka 200 timer mere end gennemsnittet for hele Danmark.

Læs også
Vinbønder jubler over sommerens tørke - forventer den bedste høst nogensinde
Læs også
Vinbønder jubler over sommerens tørke - forventer den bedste høst nogensinde

Udover at solen skinner særlig meget over Røsnæs, sammenlignet med andre egne af Danmark, dyrker Tom Christensen sin vin på de sydvendte skråninger.

- Og det giver på den måde et ekstra input solskin, pointerer Mikael Scharling, der selv kender til den nordvestsjællandske halvø.

Dyrehøj Vingaard har i dag 50.000 vinplanter.
Dyrehøj Vingaard har i dag 50.000 vinplanter. Foto: EDC Landbrug Poul Erik Bech

Det er det kystnære område sammenholdt med Røsnæs' udformning som en lang øst-vest gående tange med sydvendte skråninger ud mod Kalundborg Fjord, der ifølge klimatologen bidrager til mildt vejr og sol over Røsnæs.

- Det sikrer også området mod hård frost i løbet af vinteren, ligesom frosten sætter sent ind i efteråret og slipper tidligt i foråret.

- Røsnæs er næsten at betragte som en ø, samtidig med at den ligger lidt i læ af Jylland, hvilket gør, at nedbøren er nede på 600 millimeter, som er i den tørre ende sammenlignet med resten af landet.

Læs også
Kendt for sin gæstfrihed - nu kan privatejet ø blive din
Læs også
Kendt for sin gæstfrihed - nu kan privatejet ø blive din

Og ser man ind i fremtiden, er der ifølge Mikael Scharling gode vilkår for vinbønderne i vente.

- Det er givet, at når vi ser 20-50 år frem, har vi en temperaturstigning, hvilket vil fremme vindyrkning i Danmark. Formentligt vil der ikke ske så meget med antallet af solskinstimerne, men alt andet lige vil vin være en god afgrøde at satse på med de fremtidige klimascenarier, vi ser ind i, siger han. 


Nyhedsoverblik